Ekologové učili vyrábět sýr
09.06.2009 | Mladá fronta Dnes
V maršovském středisku ctí tradiční krkonošské výrobky a přirozený vztah k přírodě
Dvacítka zájemců se v sobotu sešla ve Středisku ekologické výchovy Sever v Horním Maršově na Trutnovsku, aby se naučili, jak začít s malochovem koz a krav, jak zacházet se zvířaty, jak je podojit a jak z nadojeného mléka jednoduchým způsobem vyrobit sýr, případně další výrobky. „Podobnou akci pořádáme už potřetí a podle počtu zájemců i podle toho, až odkud k nám přijeli, soudíme, že o podobné téma je mezi lidmi zájem,“ řekl pořadatel Jan Franta. Pro mnohé z účastníků byl kontakt se živým zvířetem první podobnou zkušeností. Mezi zájemci byli ženy i muži, nejmladšímu bylo třináct a nejstarší účastnici sedmdesát let. Do Maršova přijela i se svým synem a vnukem.
„Vyrobit sýr z domácího nadojeného mléka není takový problém -potřebujete k tomu jen mléko, syřidlo, hrnec, formičky a mléčnou kulturu. Syřidlo je enzym, který se vyrábí z telecích nebo prasečích žaludků, ale dá se běžně koupit. Příznivci hnutí Hare Kršna se při výrobě sýra obejdou i bez něj, používají citrony,“ vysvětlil Franta.
Sýr, který se tímto postupem získá, je polotučný, měkkost nebo tvrdost se dá ovlivnit tepelně.
„Kromě sýra se dá samozřejmě vyrobit i máslo, ale k jeho přípravě je třeba máselnice a to už je finančně náročná položka - stojí okolo dvaceti tisíc,“ řekl Franta.
Někteří účastníci kurzu už kozy doma mají a chtějí jejich mléko prakticky využít nebo o zřízení malého chovu uvažují. „Uvažuji, že si několik koz pořídíme, a chci, aby se mléko dobře využilo. Kromě toho je ten sýr opravdu chutný,“ pochvalovala kozí sýr účastnice kurzu z Boskovic. Středisko ekologické výchovy Sever v Horním Maršově existuje už patnáct let. Od církve získalo k využívání objekt staré fary, který dnes přebudovává na vzdělávací centrum a na místo, kde by se měly ctít tradice, tradiční krkonošské výrobky a přirozený vztah k přírodě.
„Letos jsme požádali o desetimilionový grant a pokud ho dostaneme v požadované výši, budeme s rekonstrukcí hotovi do dvou let a budeme moci rozšířit nabídku výukových i pobytových programů. Ty zatím připravujeme jen pro děti. Nezabýváme se pouze chovemkoz, ale i dalšími obory, které do těchto míst patří - keramikou, tkaním, předením,“ dodal Franta.
Další články v kategorii
- Souhrn událostí uplynulých dní 12.12.2025 - 14.12.2025 (15.12.2025)
- Jak poznat zkažené vejce? Nenechte se zmást červenou skvrnou (14.12.2025)
- Další Emil? Rakušané spekulují o losovi u Vídně, ten pravý je ale na Šumavě (13.12.2025)
- Ministr Výborný na poslední Radě ministrů v roce 2025: Podpora inovací je pro budoucnost zemědělství zásadní (12.12.2025)
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Týden v zemědělství podle Petra Havla – č. 50 (12.12.2025)
- Na březích dvou jihomoravských potoků jsou stovky nově vysazených stromů a keřů, přibyla i stanoviště pro obojživelníky (12.12.2025)
- Michelin rozdal v Česku ocenění. Vůbec poprvé udělil také dvě hvězdy (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)

Tweet



