Nejezte dopovaná kuřata!
12.06.2009 | Lidové noviny
Šokující snímek o potravinářském průmyslu vyzývá Američany ke změně stravování.
„Na svou večeři už se nikdy nebudete dívat stejně,“ zní slogan z reklamního plakátu na dokumentární film Food, Inc. („Jídlo, s. r. o.), který právě přichází do amerických kin. Pozoruhodný snímek režiséra Roberta Kennera, jenž ho sám označuje za „hororový“, začíná v idylickém venkovském prostředí amerických farmářů a postupně mapuje cestu, kterou - krok za krokem - urazí potraviny, než se dostanou na stůl běžných spotřebitelů. Diváci tak získávají živou představu o tom, odkud jídlo pochází, jak je upravováno a nakonec i co způsobuje v lidském organismu, píše zpravodajský server ABC News.
Patnáctisetmílová cesta vedoucí z chovatelské farmy až na talíř, kterou tvůrci filmu absolvovali spolu s prodávaným masem, podle nich nabídla mnohé zajímavé poznatky o stravovacích návycích Američanů. Ti podle dokumentu každoročně snědí až dvě stě liber masa na obyvatele, přičemž každý třetí z nich je diagnostikován jako diabetik, což je informace o kvalitě jídla, která je pro společnost přinejmenším alarmující.
Průmysl drží vše za plentou Režisér Robert Kenner, který je díky svému předchozímu snímku držitelem ceny Emmy, a scenárista Michael Pollan se ve společném filmu rozhodli konfrontovat skrytý svět obchodu v oblasti chovatelství a potravinářství a apelovat na americké obyvatele, že „ještě není pozdě změnit stravovací způsoby“.
„Jsem přesvědčený, že potravinářský průmysl nechce, abychom se ptali, odkud pochází naše jídlo,“ uvedl Kenner v rozhovoru pro televizní pořad „Dobré ráno, Ameriko“ na stanici ABC News. „Jejich zájmem je držet vše za plentou. Nechtějí, abychom věděli, jak se jídlo vyrábí, jaké jsou chovatelské a pěstitelské podmínky,“ dodal. Tvůrci šokujícího snímku proto doufají, že se jim podaří Američany upozornit na cenu jejich vlastního zdraví, které dávají všanc kupováním sice levných, často nicméně velmi nekvalitních potravin, jež jsou po Spojených státech masově distribuovány. Dokument také upozorňuje, že právě vzhledem k masové distribuci celostátně působících potravinářských firem je velmi snadné v krátkém časovém úseku plošně rozšířit nejrůznější bakteriální onemocnění.
„Od dob pravých hamburgerů, které poctivě připravovali naši dědové, se ve zpracování potravin hodně změnilo,“ pokračuje Kenner. „Kuřata jsou například genově upravována tak, aby měla větší prsíčka, a zároveň jsou podporována hormony tak, aby dorostla v daleko kratším čase, než bývalo přirozené.
Zástupci potravinářského odvětví průmyslu se nicméně sborově nechali slyšet, že dokumentární snímek Food Inc. obsahuje a ukazuje - více než cokoliv jiného - nebezpečné polopravdy, omyly a neporozumění.
Další články v kategorii
- Pivo bez alkoholu nemusí chutnat divně. Ve Walesu spustili přelomové zařízení (15.12.2025)
- Brusel podle šéfa EPP navrhne upustit od zákazu spalovacích motorů od roku 2035 (15.12.2025)
- Česko bude dál svírat inverze s teplotami do 5 stupňů (15.12.2025)
- Erozní vyhláška má řešit i vítr, Motoristé plánují změny (15.12.2025)
- Otevírací doba o Vánocích: Pozor na zavřené obchody. Nákup se vyplatí už teď (15.12.2025)
- Šebestyán vedl zemědělský dotační fond, od letoška zastupoval velké agropodniky (15.12.2025)
- V kanadských skladech leží americký alkohol za miliardy. Provincie řeší, co s ním (15.12.2025)
- Zvěřiny se v Česku mnoho nejí, ale zájem roste. Vede daněk, divočák a jelen (15.12.2025)
- Na Litoměřicku a Nymbursku se potvrdila v malochovech newcastleská choroba (15.12.2025)
- Městské lesy Chrudim nabízí stromky, jedle z plantáží jsou ve větší oblibě (15.12.2025)

Tweet



