Zdokonalená technologie výroby mražených krémů
29.06.2009 | ÚZEI, Agronavigator.cz
V 90. letech znamenala pokrok technologie ULTICE (Ultra Low Temperature Ice Cream Extrusion), tj. proces slučující standardní extrudér pracující při nízké teplotě a sekundární chladicí jednotku. K zmrazení přitom dochází tak rychle, že není nutný další zmrazovací tunel. Důsledkem bylo zvýšení kvality i u výrobků s nižším obsahem tuku (mezi 10 a 3 % tuku), tzn. malá velikost krystalů a krémovitý pocit v ústech. V důsledku vysokých investičních a provozních nákladů, nároků na prostory, potřeb speciálního balicího zařízení aj. však bylo využívání tohoto postupu omezené.
Novinkou je patentovaný proces „CREAM“, což znamená Continuous Recirculation and Emulsification of Air and Mix. Využívají se při něm dvě základní operace: předběžná aerace (WCB Ice Cream pre-aerator – účinně zapracovává plyn do kapaliny) a následná recirkulace produktu. Kombinovaný postup umožňuje lépe zamíchat plyn do směsi než ve zmrazovacím válci. Recirkulace již zmrazeného produktu umožňuje nižší teplotu vstupní směsi, a tím vytváření menších krystalů.
Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.
Další články v kategorii
- Souhrn událostí uplynulých dní 12.12.2025 - 14.12.2025 (15.12.2025)
- Jak poznat zkažené vejce? Nenechte se zmást červenou skvrnou (14.12.2025)
- Další Emil? Rakušané spekulují o losovi u Vídně, ten pravý je ale na Šumavě (13.12.2025)
- Ministr Výborný na poslední Radě ministrů v roce 2025: Podpora inovací je pro budoucnost zemědělství zásadní (12.12.2025)
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Týden v zemědělství podle Petra Havla – č. 50 (12.12.2025)
- Na březích dvou jihomoravských potoků jsou stovky nově vysazených stromů a keřů, přibyla i stanoviště pro obojživelníky (12.12.2025)
- Michelin rozdal v Česku ocenění. Vůbec poprvé udělil také dvě hvězdy (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)

Tweet



