Margarín si lidé mažou na chleba již téměř půldruhého století
14.07.2009 | ČTK
Je to máslo a není to máslo. Náhražka tohoto tuku v podobě margarínu dnes již nikoho nepřekvapí. Jiné to bylo ale až do poloviny 19. století. Když byl tehdy v Francii nedostatek másla, vymyslel šikovný tamní lékárník a chemik Hippolyte Mege-Mouriés speciálně upravený hovězí tuk, který dostal jméno margarín. Od podání jeho patentu uplyne ve středu 15. července 140 let. V roce 1869 vyhlásil francouzský císař Napoleon III. soutěž s odměnou pro toho, kdo vymyslí uspokojivou náhradu za máslo pro nižší vrstvy a pro armádu.Zpráva byla upravena na základě obchodních podmínek ČTK, uplné znění získáte na obchodni@mail.ctk.cz
Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Další články v kategorii
- Česko bude dál svírat inverze s teplotami do 5 stupňů (15.12.2025)
- Erozní vyhláška má řešit i vítr, Motoristé plánují změny (15.12.2025)
- Otevírací doba o Vánocích: Pozor na zavřené obchody. Nákup se vyplatí už teď (15.12.2025)
- Šebestyán vedl zemědělský dotační fond, od letoška zastupoval velké agropodniky (15.12.2025)
- V kanadských skladech leží americký alkohol za miliardy. Provincie řeší, co s ním (15.12.2025)
- Zvěřiny se v Česku mnoho nejí, ale zájem roste. Vede daněk, divočák a jelen (15.12.2025)
- Na Litoměřicku a Nymbursku se potvrdila v malochovech newcastleská choroba (15.12.2025)
- Městské lesy Chrudim nabízí stromky, jedle z plantáží jsou ve větší oblibě (15.12.2025)
- Ve Vodňanech vyrostl pavilon pro aquaponii a chov ryb v uzavřeném cyklu (15.12.2025)

Tweet



