Nové masové kultury pro výrobu vařené šunky
29.07.2009 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Společnost Chr. Hansen přináší na trh novou masnou kulturu Bactoferm CS-300 pro přípravu vařené šunky. Nová kultura se také hodí pro další nakládané, uzené a vařené masné výrobky, jako je slanina a fermentované klobásy a salámy.
Hlavní přínos obou vybraných kmenů bakterií, které jsou použité v této směsi, je jejich schopnost vytvořit jemnou zakulacenou chuť a zajistit typickou barvu vařeného, nakládaného a uzeného masného výrobku. Kultura se přičiňuje o vysokou aktivitu nitrátreduktázy a dodává požadovanou barvu mnohem rychleji než je tomu na u standardních prostředků dostupných na trhu.
Celosvětově narůstá tlak vyvíjený spotřebiteli, kteří si přejí zdravé, přírodní výrobky bez umělých přídatných látek. Z tohoto důvodu chtějí i supermarkety nabízet potraviny, které vyhovují těmto požadavkům. Díky použití uvedené kultury mohou výrobci zvyšovat cenu masných výrobků z důvodu přítomnosti přidaných přírodních látek. Současně tak mohou zaručit uvádění krátkého seznamu obsažených přísad.
To celkově působí na výrobu uvedených masných výrobků bez kvalitativních kompromisů, kde navíc k tomu získává salám nebo šunka i příjemný vzhled. Kromě toho se kultura stará o tentýž chuťový prožitek, jako by byl připravovaný masný výrobek vyráběn doma.
Nová kultura (zlepšená verze Bactoferm CS-299) je společností Chr. Hansen nabízena výrobcům s tím, že zajistí uvedené přednosti beze změn výroby. Dalším větším přínosem je možnost této kultury působit společně se systémem přírodních chutí. Jedná se o rostlinnou ochucovací směs, jejíž výroba slouží vlastnostem produktu v přírodním stavu, přičemž je zaručena vysoká bezpečnost výrobku a zlepšená čerstvost po dobu trvání deklarované trvanlivosti.
Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.
Další články v kategorii
- Další Emil? Rakušané spekulují o losovi u Vídně, ten pravý je ale na Šumavě (13.12.2025)
- Ministr Výborný na poslední Radě ministrů v roce 2025: Podpora inovací je pro budoucnost zemědělství zásadní (12.12.2025)
- ČOI ve třetím čtvrtletí odhalila 292 případů prodeje alkoholu nezletilým (12.12.2025)
- Týden v zemědělství podle Petra Havla – č. 50 (12.12.2025)
- Na březích dvou jihomoravských potoků jsou stovky nově vysazených stromů a keřů, přibyla i stanoviště pro obojživelníky (12.12.2025)
- Michelin rozdal v Česku ocenění. Vůbec poprvé udělil také dvě hvězdy (12.12.2025)
- Testovali jsme v laboratoři croissanty z Česka a Německa. Výsledky Čechy překvapí (12.12.2025)
- Albert i před letošními Vánoci podporuje zaměstnance v prodejnách příspěvkem a dalšími benefity (12.12.2025)
- MŽP poskytne 300 milionů korun na instalace fotovoltaik na zemědělské půdě (12.12.2025)
- Věčné chemikálie ve vodě škodí dětskému zdraví i peněženkám (12.12.2025)

Tweet



