Jindřichovické bačování? Guláš, ovce, pastvina

O tom, že krávy nejsou fialové jako čokoláda Milka a jehněčí maso nesmrdí po ovcích, přesvědčovali děti i dospělé zemědělci v Jindřichovicích pod Smrkem. Na Řasnickém kopci uspořádali takzvané 1. jindřichovické bačování - den na pastvinách mezi ovcemi, krávami a koňmi.

Pořadatelé chtějí, aby se oslava ovcí a také první senoseče stala novou tradicí regionu, řekl Karel Mařík, který je jedním z organizátorů."Návštěvníkům ukazujeme práci s dobytkem a nabídneme jim naše bioprodukty. Tím si chceme vychovat nové zákazníky," dodal Mařík, který chová přes 210 ovcí a 20 kusů hovězího dobytka.

Ve Frýdlantském výběžku se ovce zabydlely na více místech, celkem jich tam soukromí zemědělci drží kolem 1500 kusů. Jde o odolné anglické plemeno Romney Marsch, které se hodí do podhorských oblastí. "Chováme je na vlnu a maso. Budou ale dávat i mléko," dodal Mařík. Do Anglie také míří vlna, kterou ze svého stáda získá, z každé ovečky je jí asi asi šest kilo. "Za kilogram tam dostanu kolem 16 korun , u nás jen pětikorunu," poznamenal.

Od pohádky k jehněčímu guláši

Den s ovcemi zahájila bačovská povídka, po ní následovala přeháňka ovčího stáda a koňská show. Návštěvníci si zkoušeli plstění a barvení vlny. K obědu dostali z kotlíku jehněčí guláš s haluškami. Děti cvičily házení tomahawkem, výrobu slaměných panáků a mohly se i projet na koni. Pořadatelé připravili program až do večera zakončený posezením u táborového ohně.

V Jindřichovicích se otevřel před nedávnem také skanzen se starodávnými vesnickými staveními, s větrným mlýnem, roubeným chlévem, historickou zemědělskou technikou i s domácími zvířaty. S pomocí evropských fondů ho tam vybudovalo sdružení Lunaria, jehož cílem je vrátit krajině v Jindřichovicích ráz, který si uchovávala do doby, než ji poznamenala moderní zemědělská velkovýroba.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info