Legislativa pro zvýšení bezpečnosti potravin v USA

Ve zdravotním podvýboru výboru House Committee on Energy and Commerce začaly 3. června 2009 diskuse o návrhu amerického federálního předpisu o bezpečnosti potravin. Předložený návrh požaduje, aby všechny podniky vyrábějící a dovážející potraviny do USA byly registrovány u Úřadu pro potraviny a léčiva FDA. Každý podnik bude platit roční registrační poplatek 1000 USD (tzn. celkem kolem 375 mil. USD ročně), což by mělo přispět k zvýšení intenzity kontrol prováděných FDA. Diskutuje se opodstatněnost poplatku a jejich diskriminační vliv na malé podniky.

Výrobci i dovozci budou muset mít zaveden systém ochrany potravin před nebezpečím. Minimální požadavky stanoví FDA. Předpis má dále stanovit frekvenci kontrol prováděných v podnicích, a sice ve vysoce rizikových podnicích nejméně jednou za 6 až 18 měsíců (podle typu podniku), v podnicích s nízkým rizikem nejméně jednou za 18 měsíců až 3 roky, v obchodech nejméně jednou za 3 až 4 roky. S tím souvisí i povinnost FDA vytvořit program na akreditaci laboratoří.

Potraviny vyrobené v zahraničí musí být certifikovány z hlediska splnění všech bezpečnostních požadavků amerických předpisů, přičemž FDA by měl zpracovat „dobrovolné“ bezpečnostní směrnice pro dovážené potraviny. FDA by měl dále pro zvýšení bezpečnosti zpracovat např. bezpečnostní standardy pro ovoce a zeleninu.

Nový předpis má opravňovat FDA k stažení výrobků z trhu a zvýšit pokuty za závady

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info