Ochutnali biouherák i biosýr

Letní parket na okraji Břehova na Českobudějovicku je v létě proslulý diskotékami, na které se sjíždí mládež ze širokého okolí. V sobotu dopoledne tam však mířili místo nadšených tanečníků příznivci potravin, které pocházejí od ekologicky hospodařících zemědělců.

Ve stáncích okolo volného tanečního prostoru si mohli zájemci vybírat z bohaté nabídky zeleniny, obilovin či bylinek. Před koupí však mohli ochutnávat biouherák, kozí biosýry, jogurty i tvarohový krém, ale také biokoláče s ořechovou a makovou náplní či biochleba.

Alena Klímová přijela na biojarmark nakupovat ze Zlivi. „V našem malém městě není tak velký výběr produktů, které nejsou chemicky ošetřené. Proto když se naskytne příležitost, vyberu i dražší zeleninu, ale třeba i mléčné výrobky a maso z biofarem,“ řekla dětská lékařka Klímová. Při procházení mezi jednotlivými biostánky v Břehově ji během chvíle pozdravilo hned několik mladých maminek, jejichž děti má ve své ordinaci. Lékařka soudí, že nejméně deset procent rodin nakupuje aspoň pro své potomky potraviny z rodinných farem.

„Spousta dětí se potýká s alergiemi a ekzémy, a proto se jim maminky snaží dávat zdravé jídlo. Místo nákupu v supermarketu jezdí pro drůbeží, králičí či vepřové maso na venkov. Chtěly by mít i domácí mléko, jenže jeho producenti ho nesmí oficiálně prodávat. Proto ho dávají jen kamarádům a známým, o nichž ví, že je nezkompromitují,“ zjistila Klímová.

Biotrh na letním parketu v Břehově je zajímavý tím, že na něm jeho majitel Bohumír Nekola prodává produkty z ekofarem z okolních českých regionů.

Zákazníci si tam mohli vybírat třeba zeleninu z farmy v Nenačovicích u Berouna ze Středočeského kraje nebo kozí produkty a biouherák ze Sasova u Jihlavy. „Úmyslně dovážím výrobky z větší dálky, beru to jako prezentaci své sezonní provozovny,“ řekl.

Samotný Nekola tam však žádné své ekopotraviny neměl. „Mám jen menší stádo masného skotu, které se pase na dvaadvaceti hektarech, i ornou půdu mám zatím přechodně zatravněnou. Kvůli problémům s odbytem a se zpracováním však maso dosud prodávám rovnou na jatka,“ popsal farmář.

Do budoucna se chce věnovat prodeji žádaného biotelecího masa. Počítá s tím, že se drobní farmáři konečně dočkají takzvaného prodeje ze dvora.

„Zatím jsme stále jen dopláceli na přísnější předpisy Česka proti Evropské unii, zřejmě u nás zapracovala velkovýrobní agrární lobby,“ shrnul Nekola.

Autor: Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jižní Čechy, Ludmila Mlsová

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info