Švestek i hrušek bude víc, pálenka poteče proudem

Brány pálenic se pomalu otevírají, nastává sezona pálení alkoholu z přebytků.

Jaká bude ta letošní, kdy spoustu lidí potrápilo několikero krupobití a počasí v tomto roce přidělalo mnoha majitelům sadů vrásky na čele?

Podle mínění mnohých dobrá.

„Já bych to viděl takto. Jablka budou horší než loni. Ale úroda švestek a hrušek bude dobrá, lepší než loni,“ sdělil svůj názor ovocnář Stanislav Strádal z Nového Telečkova. Podle jeho slov byla horší situace ve sklizni třešní a višní, které v deštích hodně hnily.

Začínají třešně a také meruňky

Martin Čech provozuje pěstitelskou pálenici ve Starči. Od poloviny července mu zájemci navážejí materiál pro kvašení.

„Jsou to samozřejmě třešně a meruňky, začínají letní jablka. Dnes se mi tu objevily první letní hrušky, denně se mi tu otočí deset zákazníků,“ konstatoval. V tomto teplém období stačí i jen čtrnáct dní a je možné pustit se do výroby pálenky.

„Loni jsem uspokojil 1100 zákazníků, vypálilo se u nás 25 tisíc běžných litrů pálenky,“ upřesnil.

Čím hůř vypadá, tím spíš bude k pálení

Trochu s nadsázkou říká, že čím vypadá ovoce vizuálně hůř, tím spíše končí v pálenici. A tak lidé místo uskladnění potlučené výpěstky od krup prostě naloží a odvezou vypálit, kořalky tedy bude dost.

Minulý rok byla abnormální sezona, letos Čech situaci v tak růžových barvách nevidí, ale ani tento rok nehodnotí špatně: „Budou mraky hrušek a švestky jsou na dobré cestě, nevím, co by jim už teď mohlo až tak moc uškodit. Jablka nevypadají úplně špatně,“ v podstatě potvrdil slova ovocnáře Stanislava Strádala.

Celníci mu přijdou každým dnem odplombovat plyn a měřidla, s pálením samotným začne příští týden.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info