Souhrn událostí uplynulého dne –2.9. 2009

Ministerstvo dlouhodobě nedoceňuje práci ekologických zemědělců

Svaz marginálních oblastí (SMO) protestuje proti nepravdivým údajům v tiskové zprávě Ministerstva zemědělství ČR ze dne 1. 9. 2009, ve které ministr Šebesta tvrdí, že „kuřecí maso není českými výrobci biopotravin produkováno vůbec a dováží se ze zahraničí.“ Toto je vyloženě nepravdivá informace, protože hned několik členských farem SMO se zabývá právě produkcí biokuřecího. Přestože ministr v tiskové zprávě vyzdvihuje dynamický rozvoj ekologického zemědělství v ČR, toto „opomenutí“ svědčí o tom, že MZe zřejmě nepracuje s aktuálními daty v oblasti bioprodukce a ekologického zemědělství, které představuje perspektivní alternativu pro chudší zemědělské oblasti, zkráceně LFA.

Jablka jsou ještě zdravější, než se doposud myslelo

Konzumace jablek má pro lidské zdraví ještě větší význam, než se dosud soudilo. Rčení, že jedno jablko zkonzumované každý den drží choroby i doktora dál od těla, bylo ověřeno v praxi. Ovšem odborníci dosud trochu podceňovali jablka, meruňky a broskve s ohledem na obsah látek blahodárně působících na zdraví - antioxidantů. Těch je v nich podle nejnovějších měření až pětkrát více, než se dosud uvádělo.

Žně jsou u konce, úroda obilí je nižší, řepky vyšší než loni

Zemědělci již mají sklizeno 97 procent ploch obilovin, zbývá jim sklidit posledních 35.000 hektarů z celkové letošní výměry 1,436 milionu hektarů. Celkový výnos dosud činí 7,1 milionu tun, což je zhruba o pět procent méně, než loňská definitivní sklizeň, která dosáhla 7,5 milionu tun. Řepka je sklizena z 99 procent polí, její produkce díky nárůstu ploch i hektarového výnosů mírně vzrostla o 86.000 tun na 1,135 milionu tun, uvedla dnes Agrární komora.

Skladování obilí ve foliových vacích

Při kolísání cen na trhu s obilím se zvyšuje význam krátkodobých skladovacích kapacit na obilí pro potravinářskou výrobu. Investiční náklady na konvenční sklady činí 100 až 250 EUR/t (Německo), náklady na šestiměsíční skladování jsou kolem 20 EUR/t. Pro zajištění trvanlivosti se obilí udržuje v suchém stavu nebo v chladu a musí být chráněno před kontaminanty, škůdci, ptáky a dalšími živočichy. Anaerobní skladování zatím není obvyklé, ale odsátí vzduchu rozhodně prodlužuje trvanlivost. Praktikuje se skladování krmného a průmyslového obilí v plastových vacích, přičemž však při vlhkosti nad 25 % dochází k mléčnému kvašení.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info