Unikátní chov prasat pod širým nebem odstartoval

Tuzemskou premiéru chovu prasat, žijících pod širým nebem, odstartoval v těchto dnech majitel biofarmy Sasov u Jihlavy Josef Sklenář.

S projektem, slibujícím ve srovnání s běžným vepřovým masem vysokou kvalitu, chuť a lidskému zdraví velmi prospěšné látky, se přijel seznámit náměstek ministra zemědělství Jiří Urban.

Analyzovat výsledky a na experiment dohlížet bude Výzkumný ústav živočišné výroby.

Zvířata žijí pod plachtou přístřešku a v okolí bývalého ovocného sadu za elektrickými ohradníky.

"Do zimy vyzkoušíme, jak zvířatům prospívá rodinný chov v přírodě. Tříletý projekt porovná kvalitu masa naší skupiny, žijící venku na pastvině a stejné plemeno bude zavřené v konvenčním chovu blízko výzkumného ústavu. Po dochování zvířat sofistikovaná laboratoř vzorky porovná a věřím, že rozdíly budou obrovské,“ přiblížil Josef Sklenář.

Prasata si „smlsnou“ na všem, co vyryjí a jejich maso by tak podle odborníků mělo být bohaté látkami, které vepřové maso neobsahuje. Dokonce by mělo obsahovat určité procento nenasycených mastných kyselin omega 3, pro něž se například lidem se srdečními vadami doporučují mořské ryby.

„Výzkumy projektů ekologických chovů prasat prakticky v historii nebyly žádné, proto je z našeho pohledu chov pana Sklenáře průlomová záležitost. Že je takové maso chuťově kvalitnější, to se rychle rozkřikne, ale vysokou kvalitu potvrdí výzkum. Věřím, že spotřebitel bude takovému masu dávat přednost,“ v kostce shrnul náměstek Jiří Urban.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info