S kůrovcem na Šumavě má pomoci nová komise

Je ochrana šumavských lesů před kůrovcem dostatečná? Fungují opatření proti lýkožroutům? A jak ještě více smrky uchránit před broukem?

To jsou otázky, na které od včerejška hledá odpověď nová pracovní skupina odborníků, jež se poprvé sešla ve Vimperku.

Hlavní úkol má jediný: odpovědět, zda současná péče o šumavské lesy je, či není cesta do pekel.

Kolem problému kůrovce na Šumavě spustili politici obrovský humbuk - podepisují petice za záchranu Šumavy, jihočeský hejtman hrozí vyhlášením stavu nebezpečí a Svaz šumavských obcí tvrdí, že brouk zavrtávající se pod kůru stromů se blíží do hospodářských lesů, kde může znamenat obrovské potíže a finanční ztráty.

Nová komise má nyní proto být prostředníkem při jednání mezi kraji a správou šumavského parku.

„Bavíme se o závěrech expertů o situaci na Šumavě i o tom, jestli zvolený postup ochrany lesa ve třech letech od předloňského orkánu Kyrill je správný a dostatečný,” řekl včera po prvním jednání pracovní skupiny ředitel parku František Krejčí.

Podle odhadů správy parku zasáhne letos kůrovec 1,2 až 1,5 procenta šumavských lesů. Experti, kteří vypracovávali zprávu o situaci na Šumavě pro hejtmana, ale tak optimističtí nejsou. Například jeden z autorů - Josef Vovesný, který je zároveň i členem nové pracovní skupiny, míní, že systém péče o lesy na Šumavě je absolutně špatný a dopady budou mnohem katastrofálnější.

„Současná péče vede k fatální devastaci Šumavy s nedozírnými následky,” varoval Vovesný.

V komisi je devět lidí Vznik skupiny expertů, která se bude zabývat kůrovcovou kalamitou na Šumavě, žádal jihočeský hejtman Jiří Zimola.

„Navzdory tomu, že ministerstvo i správa parku nejprve tvrdily, že situaci mají pod kontrolou a krizová skupina není potřeba, tak nyní vznikla. Proto zatím nebudu vyhlašovat stav nebezpečí. Nebylo by to fér. Jakmile ale budu mít na stole jednoznačnou zprávu od těchto nezpochybnitelných odborníků, kteří nejsou politiky, rozhodnu se, co dělat dál,” vysvětlil Zimola.

V nové „akční pracovní skupině pro řešení kůrovcové kalamity”, kterou hejtman nazývá krizovou, sedí tři lidé nominovaní Jihočeským krajem, tři za Plzeňský kraj a tři za ministerstvo životního prostředí.

Za rozruch můžou i volby Podle politologů mohou za současné rozvášněné debaty politiků o Šumavě částečně i blížící se předčasné volby. Před nimi se politici snaží voličům zalíbit slovy.

„Volby jsou vždy okamžikem, kdy politikům záleží na veřejném mínění daleko více než kdykoliv jindy. Šumava může být jedním z témat. Ale myslím si, že nebude hlavním motivem těchto voleb, ale spíše voleb krajských či komunálních,” komentoval situaci pražský politolog Tomáš Lebeda ze Sociologického ústavu Akademie věd České republiky. Podle většiny šumavských starostů kůrovcová kalamita nejvíce postihla České Žleby, Stožecko a Novopecko.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info