Září houbařům zatím nepřeje. Hub je málo

Začátek podzimní houbařské sezony zatím velkou radost houbařům nedělá. Letní sucho většinou utlumilo růst hub a potrvá prý několik týdnů, než se situace zlepší. Přesto ale na některých místech rostou a paradoxně se objevily i v okolí Prahy, řekl předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa.

"Teploty byly ke konci srpna velmi vysoké. Na jihozápad od Prahy, v Českém krasu je všechno vyschlé. Růst hub se zhoršil. Moc se jich najít nedá, ale jsou místa, kde rostou. Není to však masové," uvedl Landa. Jednou z oblastí, kde houbaři nevyjdou naprázdno, je podle něj Vysočina, kde bylo více srážek. Kuriózně ale prý i v okolí Prahy se dá najít občas nějaké místo, kde roste satan nebo i jiný hřib. "Je to ale spíše ojedinělé," upřesnil Landa.

Upozornil, že houby nerostou nejen kvůli suché půdě, ale také suchému vzduchu. "Podzimní houby nejsou. Zatím je nic nevybudilo. Letní houby jsou pak utlumeny suchem uplynulých dvou týdnů. Pokud jde o hřiby, holubinky, muchomůrky, ryzce, jejich růst vyvolají jen vydatnější srážky," řekl.

Podzimní sezona? Zatím nic moc

Podle Landy je září obvykle považováno za měsíc, kdy houby rostou. Záleží však na tom, jak rychle nastartuje podzimní období. "Letos v první dekádě situace vypadá spíše nepříznivě a zvrácení stavu si několik týdnů vyžádá," uvedl. Upozornil, že loni houby začaly pořádně růst až v listopadu.

Nyní doznívají takzvané letní houby, hřibovité, holubinky, ryzce a muchomůrky. Poměrně dost pak prý roste muchomůrka zelená, na kterou je potřeba obzvlášť dávat pozor. "Je to nejjedovatější česká houba a její růst byl zaznamenaný v posledních dvou týdnech," uvedl Landa. Období čirůvek, pavučinců a dalších podzimních hub se očekává v nejbližších dvou měsících.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info