Koncepce zlepšení hospodaření s energiemi v pivovarech
07.09.2009 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Provoz pivovarů je téměř výhradně zajišťován fosilními energiemi. Výrobce pivovarských zařízení, společnost Kaspar Schulz KG, z německého Bambergu, rozpracoval koncept pro poskytování energie do pivovarů, s cílem chránit životní prostředí a snižovat náklady na energie. Tímto způsobem dochází k neutralizaci účinku oxidu uhličitého.
Podstatou uvedeného konceptu je rekuperace a využití bioplynu z vedlejších produktů při vaření piva: mláta, přebytku kvasnic a průmyslových odpadních vod.
Optimalizací hydrolýzy a procesu kvašení je možné získat zpět okolo 20 kWh energie na jeden hektolitr piva. Tento koncept byl vyvinut ve spojení s ATRES, Engineering Biogas. Spotřeba tepla pro středně velké pivovary může být snížena v průměru z 33 kWh/hl na méně než 25 kWh/hl použitím procesu vaření Schoko. Na této úrovni je možné z výše uvedených vedlejších produktů zajistit až 80 procent tepelných požadavků pivovarů. Spalováním bioplynu z výše uvedených vedlejších produktů uniká do atmosféry takové množství oxidu uhličitého, které je potřebné k růstu odpovídajícího množství ječmene a chmele na poli. Produkce CO2 je tudíž neutralizována růstem použitých surovin. Spotřeba elektrické energie v pivovaře je od 7,5 do 11,8 kWh/hl. Podle energetického mixu používaného v současné době v Německu, je produkováno 514 g CO2 na kWh elektrické energie.
Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.
Další články v kategorii
- Komora: Loni přibylo žadatelů o podporu, farmy se rozdělovaly účelově (28.03.2024)
- SVS loni v Olomouckém kraji kvůli možnému týrání zvířat provedla 250 kontrol (28.03.2024)
- Umělá inteligence upravila pivo. Experti novou variantu ocenili (28.03.2024)
- Státy EU se shodly na prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, platí ale omezení (28.03.2024)
- OSN: Miliony lidí hladoví, ale denně se na světě vyhodí asi miliarda porcí jídla (28.03.2024)
- Energetická nezávislost Česka přichází skrz Modernizační fond. Evropa schválila další masivní investice do zelené modernizace ČR ve výši 73 miliard (28.03.2024)
- Malých mlékáren v Česku ubývá, potíže jim působí vysoké náklady (28.03.2024)
- Kontrolní ústav: Vinaři letos znovu nevyčerpají kvótu pro výsadbu vinic (28.03.2024)
- Prouza: Rostoucí cena kakaa se v konečných výrobcích projeví za mnoho měsíců (28.03.2024)