Krize srazila zemědělské ceny, řada farmářů se obává krachu

Potíže mají malé farmy i velké podniky, které dluží dodavatelům a řada z nich velmi těžko splácí úvěry.

Některým českým zemědělským podnikům a farmářům hrozí krach. Kvůli hospodářské krizi a nízkým výkupním cenám mléka a obilí jsou ve ztrátě, v některých krajích jim navíc přidělal starosti déšť, jenž ovlivnil úrodu. Potíže mají malé farmy i velké podniky, dluží dodavatelům, řada jich těžko splácí úvěry. Třeba čeští ovocnáři letos odhadují výpadek v příjmech proti minulým letům na desítky milionů korun, nižší tržby hlásí také prodejci vína. Vyplývá to z ankety ČTK.

Krize v minulých měsících výrazně srazila poptávku po ovoci na zpracování, například do džusů či marmelád. Farmářské ceny tohoto ovoce se kvůli tomu propadly pod úroveň cen roku 1989, což se odrazí v redukci investic, uvedl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Také ceny obilí jsou letos podle zemědělců na úrovni roku 1989.

Ve srovnání s loňskem jsou zhruba poloviční a letošní úroda zůstává ve skladech. O potravinářské ani krmné obilí navíc výkupy ani mlýny nemají téměř žádný zájem.

Ceny jsou horší než před listopadem 89

"Takové ceny nepamatuji, je to hanebné. Doufali jsme, že se po žních zahojíme. Zatímco před rokem 1989 jsme dostávali za tunu obilí 3000 korun a nafta stála čtyři až pět korun, nyní nám nabízejí 2000 Kč/t a nafta stojí 25 korun," uvedl předseda Rolnického družstva Úhlava v Dolanech na Klatovsku Josef Balín.

Podle předsedy Regionální agrární rady v Libereckém kraji Roberta Erlebacha je české zemědělství vážně ohroženo. Liberečtí zemědělci upozorňují na problémy už delší dobu, žádají narovnání cen, které by měly odpovídat nákladům. S žádostí o pomoc se obrátili na Poslaneckou sněmovnu a sepsali i petici, do níž se už po celé zemi nasbíralo na 15.000 podpisů.

Podle Erlebacha jsou zemědělci nuceni prodávat například mléko pod výrobními náklady, což je nezákonné. Loni v lednu se litr mléka vykupoval za deset korun, nyní se cena pohybuje kolem šesti korun. Nákladová cena je však nejméně osm Kč.

Farmáři: Ceny jsou neúnosné, krávy u nás končí

Zemědělci v petici žádají, aby stát začal kontrolovat tvorbu cen u obchodních řetězců. "Každý měsíc tratíme na mléku 1,5 milionu korun," řekl Jiří Lacina z firmy Zeos v Lomnici nad Popelkou v Libereckém kraji, který chová asi 950 krav a produkce mléka je nosným oborem.

Některá družstva začala krávy vybíjet, aby snížila náklady. Například v Budíškovicích na Jindřichohradecku snížili stav krav z 819 na 750. Zatím vyřadili jen ty, které by stejně později vyřazovali, pokud se cena mléka nezvedne, bude ale muset dát pryč všechny.

Oproti předchozím letům však nemělo letos družstvo problémy se sklizní, naopak sklidilo kvalitní potravinářskou pšenici. I přes solidní úrodu ale mnozí zemědělci počítají v letošním hospodaření se ztrátou. Na Vysočině si stěžují na nízké výkupní ceny také u máku, nevyplácí se jim ani brambory.

Nedaří se ani vinařům a chmelřům

Propad prodejů kvůli krizi zaznamenali rovněž vinaři. Někteří hlásí za letošní rok pokles prodeje kvalitnějších přívlastkových vín do restaurací o polovinu. Současná situace tak nahrává dovozcům vín ze zahraničí, kteří se zaměřují právě na nejlevnější stolní a jakostní vína.

Krize může být i za poklesem cen chmele. "Jde to ruku v ruce s poptávkou ve světě, zásobami chmele v pivovarech i u zpracovatelů a dalšími faktory. Někteří odběratelé mohou ustoupit od luxusního zboží, za něž je český chmel považován, a sáhnout po nižší kvalitě. Je to ale individuální," uvedl Ivo Macháček z Tršické zemědělské společnosti v Olomouckém kraji.

Chmelaři ovšem pocítili i pozitivní dopad krize a s ní spojené vyšší míry nezaměstnanosti. Zatímco v minulosti nebylo shánění brigádníků při sklizni zrovna snadné, letos byl velký zájem.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info