Král vín: body pro ledové Veltlínské zelené 2008

Šampionem největší tuzemské soutěže vín - Králem vín - je ledové víno Veltlínské zelené ročník 2008 od vinařství Vajbar z Kobylí na Břeclavsku. Na stobodové stupnici získalo od poroty 91,33 bodu, nejvíce ze všech 1077 přihlášených vín od 157 vinařů, řekl pořadatel soutěže Branko Černý.

Akce se v minulých letech konala pod názvem Malá encyklopedie českých a moravských vín. Výsledky vyjdou tradičně ve speciální knižní publikaci. Komise hodnotí vína v šesti kategoriích - bílá, červená a růžová vína s maximálně sedmi gramy zbytkového cukru, vína od sedmi do 70 gramů cukru, vína s více než 70 gramy cukru a vína šumivá. "Nejvyšší ohodnocení symbolem pěti korunek získalo celkem 26 vín. Toto hodnocení přináleží jen zcela špičkovým a mimořádným vínům a uděluje se dle jednotlivých kategorií poměrným systémem - čím více hodnocených vzorků v kategorii, tím více pětikorunek může být uděleno," řekl Černý.

Výsledky soutěže vyjdou tradičně ve speciální knižní publikaci, která má restauratérům, sommeliérům a milovníkům vín usnadnit orientaci v předvánoční nabídce. Kromě prezentací všech přihlášených vinařství a hodnocení všech soutěžních vín v nich milovníci vín najdou také senzorické posouzení nejlepšího vína každého vinařství a gastronomické doporučení.

Novinkou letošního ročníku je podrobný rozbor vybraných nejlepších vín v laboratoři univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Ten by měl dokázat závislost mezi senzorickou a chuťovou kvalitou a biochemickými vlastnostmi vína. Šampionem minulého ročníku, ve kterém se utkalo 1050 vín od 160 firem, se stalo ledové víno Ryzlink vlašský ročník 2006 od Zemědělského družstva Sedlec.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info