Ekologických farmářů rychle přibývá

Obliba biopotravin v Česku stále roste. Ekologické zemědělce přesto trápí problémy s odbytem jejich produktů.

Špekáček plný vody a mouky, který se při opékání přiškvaří na klacek. Česnek z Číny, jenž dávno ztratil svou typickou chuť. Drůbeží stehna kuřete zavřeného v malé klícce, dopovaného růstovými hormony, aby se rychleji vytvořila svalová hmota.

Stále více potravin neroste na polích či ve chlévech, ale vzniká na sterilních stolech laboratoří potravinářských firem. Není proto divu, že se lidé začínají vracet k přírodním produktům s přirozenou chutí. Nejen proto v posledních letech biozemědělství zažívá velký rozkvět.

Potvrzuje to i ministr zemědělství Jakub Šebesta. „Zatímco v roce 1990, kdy se s ekologickým zemědělstvím u nás začínalo, byly v Česku jen tři farmy, nyní už jich evidujeme přes dva a půl tisíce. Na deseti procentech půdy se už hospodaří ekologicky,“ pochlubil se ministr Šebesta.

Připomněl také, že kromě vyšší kvality potravin přispívají ekologičtí zemědělci k rovnováze v krajině. „Hospodaří totiž mnohem šetrněji než konvenční farmáři,“ podotkl ministr. Předseda Svazu ekologických zemědělců Zdeněk Perlinger si myslí, že počet ekofarmářů ještě poroste. „Objeví se hlavně malé farmy, které se budou zaměřovat na produkci. To má velkou budoucnost,“ soudí Perlinger.

Rezervy vidí i ministr Šebesta. „Sortiment biopotravin je velmi pestrý, ale přesto je pro naše producenty velký prostor. V kvalitě bio nemáme oleje, kuřata, dovážíme i velkou spoustu biomléka. Prostor pro ně vytváříme my, spotřebitelé. Proto jsem rád, že zájem o biopotraviny stoupá,“ dodal Šebesta.

Bioměsíc září

V poslední době se v některých médiích objevily informace o tom, že biopotraviny nejsou zdravé a že ekologičtí zemědělci při jejich výrobě stejně podvádějí. Letošní ročník tradiční akce Měsíc ekologického zemědělství a biopotravin proto organizátoři zaměřili hlavně na téma kontroly a dodržování podmínek.

„Uvědomili jsme si, že spotřebitelé už vědí, co jsou to biopotraviny. Málokdy ale vědí, proč je kupovat. Ukazuje se, že jim nevěří. Proto chceme využít měsíc září k tomu, abychom jim systém kontroly přiblížili,“ uvedl koordinátor akce Tomáš Václavík ze společnosti Green marketing.

Na internetových stránkách www.mesicbiopotravin.cz zájemci najdou informace o biopotravinách i se srozumitelným popisem kontrol. „Navíc tam máme kompletní přehled všech akcí, kterých už nyní je přes šedesát. Bioprodejny nabídnou zákazníkům i speciální slevy,“ slibuje Václavík. Biopotraviny jsou stále oblíbenější nejen mezi domácnostmi, ale začínají z nich vařit i ve školách. Podpořit větší rozšiřování má také speciální akce Koruna pro BIO do škol.

„Spotřebitelé mohou celé září kupovat biopotraviny označené speciálním logem. Obchodníci pak za každý prodaný kus věnují jednu korunu do speciálního fondu. Z něj pak jednotlivým školám přispějeme na zavádění biopotravin do jídelen a bufetů,“ vysvětlil Ladislav Hanuš z Nadace Partnerství.

Podobné akce mají pomoci k ještě většímu růstu obliby biopotravin. České ekologické zemědělce však trápí hlavně problémy s distribucí. „Malí prodejci stojí před problémem, kde své produkty prodat. Supermarkety požadují velké objemy, což však malé farmy nejsou schopné splnit. Sedlák musí mít pravidelný odbyt, ale ne v tunách,“ řekl Perlinger.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info