Souhrn událostí uplynulého dne – 8.9.2009

Zelená pro zelené úspory

Zmírnění pravidel dotačního programu Zelená úsporám, které ministerstvo životního prostředí ohlásilo v polovině srpna, reálně otevírá cestu novým zájemcům. Mnohem širší možnosti se nyní naskýtají především pro města a obce, které jsou schopny potřebné akce spolufinancovat. Zaměření programu se nezměnilo. Je určen vlastníkům rodinných a bytových domů. Kromě fyzických osob se do něj mohou zapojit také společenství vlastníků bytových jednotek, bytová družstva, města a obce (včetně městských částí), případně další právnické osoby.

ČSÚ zvýšil odhad sklizně,u obilovin čeká meziroční pokles 6,7 pct

Český statistický úřad zvýšil dnes odhad letošní sklizně. Podle údajů zpracovaných k polovině srpna má být produkce základních obilovin meziročně meziročně nižší o 6,7 procenta a činit 6,994 milionu tun. V červenci ČSÚ předpokládal meziroční pokles o 10,4 procenta. Podle aktuálních údajů ministerstva zemědělství (MZe) bude sklizeň obilí i řepky vyšší, než činí odhady statistiků. Produkci řepky při předpokládaném hektarovém výnosu 3,18 tuny ČSÚ odhadl na 1,128 milionu tun, což je o 7,6 procenta více než loni.

Na jihu Čech zbývá sklidit necelá dvě procenta polí

Sklizeň obilovin je v jižních Čechách téměř u konce, pod střechou je obilí ze 152.360 hektarů. Sklizeno je 99,6 procenta obilovin s průměrným výnosem 4,48 tuny na hektar, přes negativní očekávání jen o málo nižším než loni. U ječmene ozimého a řepky olejné jsou hektarové výnosy oproti loňsku dokonce o něco vyšší. ČTK o tom dnes informovala ředitelka Regionální agrární komory Jihočeského kraje Hana Hricová.

Prokázat, že biopotraviny jsou zdravější, se nedá

Za veterináře vydával dříve statek v Sasově u Jihlavy sedmdesát tisíc korun měsíčně, nyní to není víc než sedm tisíc korun. Čím to? Běžný chov prasat přeměnil nový majitel, mladý farmář Josef Sklenář, na ekologický a biočuníci žijící v přirozenějších podmínkách jsou od přírody zdravější. Na antibiotika dojde jen výjimečně, nezabírá-li homeopatická léčba. Zato ve čtyřicet let starých velkovýkrmnách promořených patogeny bývají obyčejná prasata preventivně nadopována léky, aby se s takovým prostředím poprala a přitom rychle narostla do porážkové hmotnosti.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info