Vinaři: Úroda bude nižší, kvalita ale nadprůměrná

Jihomoravští vinaři letos očekávají až o třetinu menší úrodu, než je dlouholetý průměr. Cukernatost hroznů je ale díky slunečnému počasí v srpnu a na počátku září vysoká, a vinobraní proto začnou zhruba o jeden až dva týdny dříve než loni. Letošní ročník by tak podle vinařů měl patřit kvalitou k těm nadprůměrným.

"Oproti loňské nadprůměrné úrodě letos bude hroznů asi polovina, ve srovnání s dlouhodobým průměrem bude úroda nižší asi o čtvrtinu," řekl ředitel Znovínu Znojmo Pavel Vajčner. O 30 až 40 procent nižší úrodu očekává také vinař Tomáš Krist z Milotic na Hodonínsku. Vína prý bude méně, ale o to bude kvalitnější. Nižší úrodu způsobila jednak menší násada vinné révy po loňské zimě, a také špatné odkvetení některých odrůd.

"Letos na jaře často pršelo do květu. Postiženy byly například odrůdy Svatovavřinecké a Neuburské," řekl znalec vín Eduard Postbiegel z Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity. Další ztráty způsobilo vinařům, především na Znojemsku a Hodonínsku, opakované krupobití a přívalové deště na přelomu května a června.

V polovině 90. let zaujímaly vinice v Česku zhruba 11.500 hektarů, letos však už kolem 19.200 hektarů. Čeští vinaři totiž před vstupem do EU, která výsadbu nových vinic omezuje, s podporou státu rozšířili plochy vinic zhruba o 7000 hektarů. Domácí produkce vína tak vloni po dozrání nových vinic vzrostla z 570 000 na rekordních 820 000 hektolitrů.

Vínu se v Česku daří, jeho spotřeba v posledních letech stoupá. Zatímco v roce 1993 byla průměrně 12 litrů vína na osobu ročně, nyní se pohybuje kolem 17 litrů. I tak ale Česko zaostává za Evropou, kde se průměr pohybuje od 25 do 32 litrů.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info