Kam mizí státní miliony? Do podivných zakázek agrárních fondů

Hned dva státní fondy, řízené ministerstvem zemědělství, nepostupovaly při zadávání zakázek standardně.

Desetkrát víc zřejmě zaplatil Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) za počítačový systém, než byla jeho reálná hodnota. Podpůrný garanční fond (PGRLF), také řízený ministerstvem zemědělství, zase vybral firmu pro zúřadování dotačního programu bez standardního výběrového řízení.

Oba případy se přitom stávají i součástí lobbistického boje mezi nejsilnějšími stranami, ODS a ČSSD.

Oba fondy totiž řídí šéfové dosazení ještě za vlády ODS. Do současné vlády byl ovšem nominován ministr Jakub Šebesta sociální demokracií. Podle zdrojů HN nyní část ČSSD na Šebestu tlačí, aby excesů ve fondech využil a dosadil do jejich vedení "správné" lidi. PGRLF totiž dotuje miliardami farmáře i potravináře a drží i státní podíly v některých firmách. Přes SZIF proudí desítky miliard agrárních dotací.

Otazníky kolem IT

Případ SZIF se týká zavedení monitorovacího systému, který pro něj dělala firma Softronic. Fond za něj měl zaplatit zhruba 60 milionů korun. HN však mají k dispozici rozbor, který - anonymně - vypracovali sami někteří IT specialisté fondu. Podle něj je nový systém duplicitní, technicky problematický - zkrátka zbytečný. "Reálná hodnota je dva až šest milionů," uvádí rozbor.

Ředitel fondu Tomáš Révész říká, že o této zakázce neví. "Uzavřeli jsme loni na podzim komplexní smlouvu na IT s Telefónicou O2. Možná je Softronic nějaká subdodávka. Smlouva s O2 je podle expertů cenově přiměřená, nicméně ji znova příští týden prověřujeme," uvedl ředitel.

Zástupce Softronicu Martin Farný HN potvrdil, že firma pro SZIF systém dělala. "Ale bylo to v rámci práce pro O2. Ani k ceně se proto nemůžeme vyjádřit," uvedl.

Dodávky informačních technologií pro ministerstvo zemědělství přitom vzbuzují pozornost už poněkolikáté. Minulý měsíc podepsal ministr Šebesta smlouvu s Telefónikou za 164 milionů korun. Předcházely tomu ovšem zmatky. Šebestův předchůdce Petr Gandalovič (ODS) totiž původně chtěl smlouvu s Telefónicou za více než půl miliardy korun. To narazilo na kritiku ČSSD a Šebesta pak nejprve celý kontrakt zrušil. Nakonec zase názor změnil a výrazně štíhlejší smlouvu schválil - také bez výběrového řízení.

Problematická byla i klíčová zakázka pro SZIF už před šesti lety, kdy fond potřeboval systém pro rozdělování agrárních dotací z Bruselu. Ačkoliv se o požadavku vědělo roky dopředu, ministerstvo (řízené ČSSD) zadalo více než půlmiliardovou zakázku firmě SAP v nestandardním tendru- s poukazem na údajnou časovou tíseň.

Sporná pomoc farmářům

Na časovou tíseň se státní úředníci odvolávají i nyní - v aktuální kauze, týkající se fondu PGRLF.

Fond dostal od státu 800 milionů korun, aby je poskytl jako krátkodobé výhodné půjčky zemědělcům a potravinářům, ohroženým krizí. Protože fond spěchal, nevypsal klasický tendr pro výběr banky, která by program zúřadovala. Oslovil jen čtyři vybrané firmy, a zakázku pak přidělil družstevní záložně Unibon.

Za Unibonem stojí vlivný ostravský podnikatel Daneš Zátorský. Zná se dobře s exministrem Gandalovičem - jenž údajně za výběrem Unibonu pro fond stojí. V čele PFRLF je totiž stále Gandalovičův člověk, ředitel Martin Karban.

Karban vysvětluje výběr Unibonu jednoduše: Podnikatelé i poslanci tlačili na co nejrychlejší zavedení programu, jenž se prý hodí jen pro menší finanční společnosti, velké banky by neměly zájem. "Unibon pak nabídl nejmenší cenu ze čtyř oslovených," uvedl Karban.

Dotazy HN mezi podnikateli však svědčí o tom, že fond neměl vůbec kam spěchat. Podmínky programu jsou totiž podle nich "ušity" tak špatně, že ho jen obtížně mohou využít. "Našim farmářům moc nepomáhá," říká šéf Asociace soukromého zemědělství Stanislav Němec. "Kritéria jsou příliš tvrdá, většinou na ně nedosáhneme," upozorňuje prezident Agrární komory Jan Veleba. "Tohle nám nepomůže," tvrdí šéf mlékáren Madeta Milan Teplý.

Co může zakázka přinést samotnému Unibonu? Jednak přímo zisk ze zprostředkování úvěrů. "Hlavní je ale šance se zviditelnit, chceme dál expandovat," vysvětluje Jaroslav Odstrčilík, mluvčí Unibonu.

Bábovičky spolu neplácali

Ostravský boss Daneš Zátorský jednoznačně odmítá, že za zakázkou pro Unibon stojí jeho známost s Gandalovičem. "Určitě se neznáme tak dobře, že bychom spolu v dětství plácali bábovičky. Známost s Gandalovičem mému byznysu nic nepřinesla," říká. "Zakázka pro Unibon může být jen záminkou pro soupeření různých skupin před volbami," dodává podnikatel, sám považovaný za velmi zdatného lobbistu.

Vazby na ODS a svoji funkci coby Gandalovičovy "prodloužené ruky" odmítá i šéf PGRLF Karban. Ale vzdálenější i zcela nedávná historie fondu svědčí o tom, že tato instituce není vůči politickým tlakům zdaleka imunní.

Nejvíc fond proslul tím, že kdysi tajně prodal státní balík akcií firmy Setuza podnikateli Tomáši Pitrovi, dnes prchajícímu před nástupem do vězení. Na Gandalovičův přímý pokyn měl ovšem fond pomoci Setuze i letos, půjčkou v řádu stamilionů. To zhatil právě nástup ministra Šebesty, na popud ČSSD.

Ani v posledních předvolebních týdnech to Šebesta jednoduché mít nebude. Gandalovič už ohlásil, že by se na post ministra zemědělství rád vrátil. Na agrární křeslo ale mají stále větší zálusk i sociální demokraté. A lobbisté v zemědělských fondech přitom nezahálejí.

Na dotazy, jak bude aféry fondů řešit a zda se skutečně ještě odhodlá i k nějakým personálním změnám, ovšem včera ministr nereagoval.

MEZI MLÝNSKÝMI KAMENY

Ministra zemědělství Jakuba Šebestu by chtěla úkolovat ČSSD, jež ho do kabinetu navrhla. Jenže na klíčových postech jeho resortu jsou ještě lidé z ODS.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info