Pálavské vinobraní dosáhlo rekordní návštěvnosti

Rekordní zájem návštěvníků zaznamenali organizátoři Pálavského vinobraní v Mikulově na Břeclavsku. V pátek se v ulicích přibližně sedmitisícového města bavilo asi 30 000 lidí, v sobotu byla návštěvnost ještě vyšší. Přesná čísla pořadatelé zatím nemají. "Už nyní je jasné, že to bude rekord, tohle jsme v Mikulově ještě nezažili," řekl starosta Rostislav Koštial.

Desítky tisíc lidí už od pátku ochutnávají burčák a víno i na historickém vinobraní ve Znojmě, kde je návštěvnost každoročně ještě vyšší než v Mikulově. Rekord tam zaznamenali loni, kdy za dva dny přišlo 80 000 lidí. "Letos to bude podobné. Zatím nám přeje také počasí, všude pršelo, u nás ani kapka," uvedla mluvčí města Denisa Šipošová. Obě velká vinobraní se letos konala současně. Už dříve se totiž ukázalo, že si akce nekonkurují, naopak si navzájem zvyšují návštěvnost.

Jednou z atrakcí znojemského vinobraní je průvod rytířů, dvorních dam a exotických zvířat včetně velblouda. Historickou postavu Jana Lucemburského letos ztvárnil Marek Čapoun, královnu Elišku Hana Vojtěchová. Pochod připomíná návštěvu panovníka v roce 1327, kdy se král Jan vracel z jednání v Bratislavě. Na konci průvodu jako každý rok i letos kráčel bůh vína Bakchus s bujarým doprovodem.

Pálavské vinobraní je tradičně nejen oslavou sklizně hroznů, ale také připomínkou osvobození krále Václava IV. ze zajetí ve Vídni. Na podzim roku 1403 jej osvobodila jednotka z mikulovského hradu vedená rytířem Janem z Lichtenštejna. Znojemské historické vinobraní se koná od roku 1966. Tradice Pálavského vinobraní se v Mikulově datuje už od roku 1947.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info