Masný skot doplácí na nadprodukci mléka

Svaz marginálních oblastí upozorňuje na začínající nerovnováhu mezi chovy dojných a masných krav. Poté, co se současní chovatelé masných krav v minulosti museli vzdát příjmů za mléko ve jménu záchrany dojnic, hodlá ministerstvo zemědělství krátit evropské dotace na plochu obhospodařované půdy všem zemědělcům, tzn. též už jednou postiženým chovatelům masných krav.

Chovy masných krav v ČR vznikly v 90. letech převážně jako reakce na nadprodukci mléka. Stát podpořil zemědělce, kteří přestali produkovat mléko a přešli na chov masných krav. Tito zemědělci přechodem ztratili tržbu za mléko cca 40 tis. Kč ročně. A i když snížili náklady, tak tento přechod plodí roční ztrátu 7 tis. Kč na každou masnou krávu. To je právě fakt, proč jsou masné krávy celoevropsky podporovány. Český stát dotčeným farmářům kompenzuje menší část této ztráty ve výši 2939 Kč ročně.

Vše uvedené proběhlo proto, aby z nižší produkce mléka a tím pádem vyšších cen mohli profitovat zemědělci, kteří u chovu dojných krav zůstanou. Navyšováním užitkovosti dojných krav a celkové produkce však došlo opět k problémům s mlékem. A ministerstvo znovu hodlá podpořit chovatele dojných krav na úkor masných chovů. Tentokrát tak, že sníží hektarové platby chovatelům masných krav a přerozdělí je mlékařům.

Jedná se o článek 68 Nařízení rady 73/2009, na jehož základě budou kráceny plošné evropské platby SAPS. Z tohoto krácení budou peníze rozděleny chovatelům dojnic. Znamená to, že problémy na trhu s mlékem se opět řeší na úkor chovatelů masného skotu. Je přitom známo, že tržní ceny masných krav poklesly v září meziročně o 23,4 %. Podobné ztráty jsou i u telat od masných krav, takzvaného zástavu.

Ministerstvo však zatím hodlá pomáhat pouze mléku. Důsledkem těchto opatření ale bude jen konzervace problému v situaci s mlékem a pravděpodobnost jeho opakování v budoucnu, protože „řešení“ jsou přijímána bez hlubších rozborů nákladovosti chovu. Analýzu rezerv aktuálně doporučil chovatelům dojnic i prezident republiky Václav Klaus. Je přitom obecně známo, že ČR má v živočišné výrobě na vyrobenou jednotku druhou nejvyšší spotřebu krmiv v Evropě.

Popsaný přesun peněz od masných krav k dojným je pro Svaz marginálních oblastí a farmáře v něm sdružené nepřijatelný. Jedná se o nekoncepční vytloukání klínu klínem, které z dlouhodobého hlediska nic neřeší a navíc zavádí nerovnováhu i do dalších odvětví s nedohlédnutelnými důsledky. SMO jednoznačně odmítá poškozování chovatelů masných krav a trvá na tom, že pokud mají být kráceny platby SAPS, tak jedině ve prospěch veškerých býložravců zajišťujících údržbu krajiny.

Svaz marginálních oblastí sdružuje farmáře z horských, podhorských a příhraničních oblastí ČR zabývající se převážně živočišnou výrobou. Členy SMO či jeho členských organizací je více než 950 zemědělských farem.

Ing. Milan Boleslav

předseda Svazu marginálních oblastí

Kontakt:

Svaz marginálních oblastí, Horní Police čp. 1, 471 06 Česká Lípa, tel/fax: 487 861 368

předseda Ing. Milan Boleslav, tel: 737 284 225

Internet: www.lfa.cz, email: lfa@lfa.cz

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info