Souhrn událostí uplynulého dne – 17. 9. 2009

Na zemědělce přišly těžké časy

Letošní rok je pro zemědělce velmi složitý. Podle Ludmily Holadové z mostecké agrární komory se předpokládá, že příští rok bude ještě těžší. I když zemědělci u řepky dosáhli nejvyšších hektarových výnosů za posledních dvacet let. Ceny obilovin a řepky jsou velice nízké a to nejen u obilí, také u ostatních komodit, zejména mléka. Ceny se pohybují na úrovni až o 40% nižší než v předchozích letech, což ovlivní především finanční hospodaření. „Ceny mléka, které zemědělci za každý litr dostávají 5,80 korun za 1 litr, jsou hluboko pod výrobními náklady, což je asi 8,50 korun za 1 litr a jsou pro zemědělce zničující.“

Petici zemědělců na podporu cen mléka podepsalo 15.808 lidí

Pod petici, která má pomoci zemědělcům v boji s nízkými výkupními cenami mléka, se během jednoho měsíce podepsalo již 15.808 lidí. Zemědělci v ní požadují rovné dodržování zákona o cenách a zákona o ochraně hospodářské soutěže a dnes ji i s podpisy předali předsedovi Senátu Přemyslu Sobotkovi (ODS). Protože pod peticí je víc než 10.000 podpisů, bude se jí horní komora zabývat na některé své schůzi. "Naším cílem určitě není dosáhnout nějaké regulace cen v České republice," řekl dnes předseda Regionální agrární rady Libereckého kraje Robert Erlebach, když Sobotkovi předával petiční archy.

V Belgii na protest vylity do polí tři miliony litrů mléka

Belgičtí zemědělci vylili na pole tři miliony litrů mléka na protest proti jeho nízkým výkupním cenám. Protestní akce se konala u města Ciney na jihu země. Znehodnocené mléko představuje jeho denní produkci ve Valonsku, tedy frankofonní části Belgie. Předseda belgické organizace výrobců mléka Erwin Schöpges řekl, že zemědělci budou v protestech pokračovat "až do konce". Nynější ceny prý totiž pokrývají jen polovinu výrobních nákladů. Evropská federace výrobců mléka, jejíž součástí je i belgická organizace, sdělila, že na protest proti nízkým výkupním cenám je teď ve stávce přes 40.000 evropských producentů.

Výkupní ceny červeného vína jdou dolů a vinaři zuří

Červeného vína je nadbytek. Cena za výkup hroznů jde proto dolů. Pěstitelé svádí nerovný boj se zahraniční konkurencí. Až dvě třetiny produkce červených hroznů letos nejspíš zůstanou viset ve vinohradu pěstiteli Vojtěchu Kuriálovi z Poštorné. Podobný osud hrozí rovněž dalším vinařům. Cena za bobule jde stále dolů. Mnohdy se je nevyplatí ani posbírat z vinic. „To je vražda na moravské vinaře,“ poznamenal Kuriál. Cenu snížily například Valtické vinné sklepy. Podle marketingového ředitele společnoti Davida Šťastného zkrátka musely. K podobným krokům spějí ale i další vinařství v kraji.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info