Biopotraviny nejsou podvod, tvrdí Francouzi

V Česku je sice ekologické zemědělství stále na vzestupu a sortiment je široký, přesto je ho pořád málo.

Biopotraviny jsou skutečně zdravé. Nejde o žádný podvrh, jak se ještě nedávno tvrdilo v některých médiích. Podle studie francouzského úřadu pro bezpečnost potravin Agence France de Securite Sanitaire des Aliments (AFSSA) jsou totiž daleko zdravější než potraviny pěstované v běžné zemědělské produkci.

„Například maso krav a ovcí obsahuje až čtyřnásobně méně tuku, když jsou zvířata krmená trávou, a ne koncentráty podávanými ve velkochovech,“ říká Denis Lairon, který více než dva roky vedl v AFSSA tým 50 odborníků zkoumajících biopotraviny. V kuřecím „biomasu“ se pak podle něj nachází tuku až třikrát méně.

Bio pomáhá předcházet chorobám

Výhoda biopotravin se však podle studie netýká pouze živočišné výroby, ale i ovoce a zeleniny pocházející z ekologické produkce. Ty totiž obsahují daleko vyšší množství sušiny, minerálů či polonenasycených mastných kyselin, než když pocházejí z pole hnojeného chemickými hnojivy. To zaručuje mimo jiné větší ochranu proti rakovině či srdečním chorobám.

Na druhou stranu biopotraviny pěstované bez umělých hnojiv obsahují menší množství škodlivých látek. Například pesticidy neobsahovalo téměř sto procent všech vzorků zkoumaných Francouzi. Naopak u běžné zeleniny či ovoce je situace opačná. Při průzkumu provedeném v rámci Evropské unie v roce 2005 byly pesticidy nalezeny ve 41 procentech vzorků. Z pěti procent pak vzorky přesahovaly maxima daná zákonem.

Biozelenina také obsahuje o 30 až 50 procent méně dusičnanů než ta obyčejná. Vysoký obsah dusičnanů v potravinách přitom může způsobovat cukrovku či Alzheimerovu chorobu.

Chybí vajíčka

V Česku se bio pěstuje již od roku 1990. Tehdy se mu ovšem věnovali pouze tři zemědělci. Dnes je jich registrováno více než 2,5 tisíce. Výměra zemědělské půdy v ekologickém zemědělství dosáhla 391 965 hektarů. To je více než devět procent veškeré zemědělské půdy u nás.

Přesto bipotravin není ani zdaleka dost. Sortiment je sice poměrně široký. Zahrnuje totiž mléko a mléčné výrobky, pečivo, čaje, koření, mouku, těstoviny, dětskou výživu, vejce, vepřové a hovězí maso, ovoce, zeleninu, sušené ovoce či víno. Mnohé z nich jsou ale dovážené. „U některých komodit, zejména u vajec, ovoce a zeleniny, je ale nabídka nedostatečná a nepokrývá poptávku spotřebitelů. Například oleje nebo kuřecí maso nejsou českými výrobci biopotravin produkovány vůbec a dovážejí se ze zahraničí,“ říká mininistr zemědělství Jakub Šebesta.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info