Souhrn událostí uplynulých dní – 18. – 20. 9. 2009

Biopotraviny nejsou podvod, tvrdí Francouzi

V Česku je sice ekologické zemědělství stále na vzestupu a sortiment je široký, přesto je ho pořád málo. Biopotraviny jsou skutečně zdravé. Nejde o žádný podvrh, jak se ještě nedávno tvrdilo v některých médiích. Podle studie francouzského úřadu pro bezpečnost potravin Agence France de Securite Sanitaire des Aliments (AFSSA) jsou totiž daleko zdravější než potraviny pěstované v běžné zemědělské produkci. „Například maso krav a ovcí obsahuje až čtyřnásobně méně tuku, když jsou zvířata krmená trávou, a ne koncentráty podávanými ve velkochovech,“ říká Denis Lairon, který více než dva roky vedl v AFSSA tým 50 odborníků zkoumajících biopotraviny.

Včelaři na Zahradě Čech: Letošní produkce medu je podprůměrná

Letošní produkce medu v celé České republice je podprůměrná. Podle včelařů vystavujících na dnes zahájeném veletrhu Zahrada Čech v Litoměřicích chovatelé letos získali zhruba o 40 procent medu méně než v předchozích letech. Cena medu kvůli tomu roste. Stejně jako loni téměř nebyl tmavý medovicový med, řekl ČTK Petr Táborský z předsednictva Českého svazu včelařů. Nižší snůšku medu zapříčinilo především počasí. Kvůli velmi rychlému nástupu jara nestihla včelstva patřičně zesílit a využít první vydatnou snůšku z ovocných stromů a řepky.

Desítky tuzemských farmářů se chystají prodávat mléko z automatů

Desítky českých farmářů plánují prodávat čerstvě nadojené mléko prostřednictvím speciálních automatů přímo spotřebitelům. Zejména menším producentům by mohl prodej za cenu výrazně vyšší, než jim platí mlékárny, pomoci při zvládání krize způsobené nízkými výkupními cenami mléka. ČTK to zjistila v anketě mezi zemědělci a výrobci automatů. V uplynulých měsících byla řada podobných automatů úspěšně spuštěna na Slovensku a v Maďarsku. Již řadu let jsou rozšířené také v Itálii, Rakousku či Švýcarsku. Maďarsku.

Genové modifikace nadále tabu

Švýcarské zemědělství by mělo zůstat bez genových modifikací. Vláda proto chce v listopadu 2010 končící moratorium o tři roky prodloužit. Ve Švýcarsku je komerční pěstování geneticky modifikovaných rostlin a chov transgenních užitkových zvířat podle zákona zakázáno. Výsev geneticky modifikovaných rostlin je povolen pouze k výzkumným účelům. Prospěch a rizika genových modifikací nechává vláda již tři a půl roku zkoumat v rámci národního výzkumného programu. Závěrečná zpráva se očekává v polovině roku 2012. Na základě vědeckých výsledků bude rozhodnuto o dalším politickém postupu v otázce genových modifikací.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info