Uměle změnili vůni kukuřice, teď odstrašuje škůdce

Rostliny kukuřice dostaly novou vůni a začaly jí odpuzovat larvy, které je chtěly sežrat. To je výsledek společné práce vědců z univerzity ve švýcarském Neuenburgu a Ústavu Maxe Plancka v německé Jeně.

Rostliny kukuřice dostaly novou vůni a začaly jí odpuzovat larvy, které je chtěly sežrat. To je výsledek společné práce vědců z univerzity ve švýcarském Neuenburgu a Ústavu Maxe Plancka v německé Jeně.

Voňavé kořeny nechutnaly

Nová, v Evropě vytvořená genově modifikovaná kukuřice už byla vyzkoušena při polních pokusech ve Spojených státech, protože Evropa je vůči genetickému inženýrství zdrženlivá.

Jak uvádí server gmo-compass.org, pokusy prokázaly, že kořeny této kukuřice byly ve srovnání kukuřicí konvenční podstatně méně poškozeny. Množství škůdců se při tom snížilo o šedesát procent.

To je podobný výsledek, jaký se dosahuje při postřicích chemickými látkami, ovšem v tomto případě nebylo nutné průmyslové chemikálie používat.

V Česku nepovoleno

Není jisté, zda se tato genová úprava kukuřice nakonec bude používat i v běžné praxi.

Genetičtí inženýři totiž používají i jinou genetickou úpravu kukuřice, při níž do této plodiny vnesou gen z běžné půdní bakterie Bacillus thuringiensis. Jedna varianta takto upravené plodiny pak usmrtí larvu bázlivce, která se do ní zakousne. Jiným živočichům však neškodí.

Odpuzování škůdců pomocí změněné vůně je tedy méně účinné. Avšak vyzkoušelo postup, který by se dal v budoucnu uplatnit v jiných zemědělských plodinách.

Bázlivec kukuřičný (Diabrotica virgifera)je brouk z čeledi mandelinkovitých, který se dostal do Evropy z Ameriky a od začátku devadesátých let 20. století se zde šíří. Objevuje se stále více i v Česku. Použití žádné geneticky upravené kukuřice odolné vůči tomuto škůdci není u nás povoleno.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info