O využití 800 milionů korun na podporu produkce mléka ještě není rozhodnuto

Teprve poté, co skončí konzultace s Evropskou komisí o využití části dotací původně určených na podporu zemědělské produkce (SAPS) rozhodne ministerstvo zemědělství o konečném využití těchto peněz. V rozhovoru pro Mediafax to v pátek uvedl mluvčí ministerstva Petr Vorlíček.

Při přepočtu kurzem 25,50 koruny k euru by mělo jít podle jeho slov o 800 milionů korun. Tyto finanční prostředky získá ministerstvo zkrácením přímých plateb (dotací na podporu produkce) o 3,5 procenta. Peníze lze podle článku 68 nařízení EU využít podle vůle jednotlivých států na jiné účely než na přímé platby.

Podle dosavadních údajů by přitom mělo být zmíněných 800 milionů korun plně využito na podporu producentů mléka. Podle Vorlíčka není ale zcela jisté, zda na podporu mléka půjdou veškeré tyto prostředky. „Na konci září budeme vědět víc,“ podotýká mluvčí.

Jak nicméně připomíná bývalý poradce exministra Petra Gandaloviče Michal Pospíšil, podpora producentů mléka je jen jedním z mnoha opatření, na které lze peníze podle článku 68 využít. Obecně by měly být finanční prostředky použity zejména na podporu specificky znevýhodněných farmářů, například ve znevýhodněných oblastech, znevýhodněných farmářů díky restrukturalizaci, zlepšení pohody zvířat, zlepšení kvality zemědělské produkce, zlepšení marketingu při jejím prodeji či k podpoře vytváření vyšší přidané hodnoty k zemědělské surovině.

Předpokládané plné využití peněz z článku 68 na podporu producentů mléka již také kritizoval Svaz marginálních oblastí ČR (SMO). Podle ekonomického ředitele SMO Petra Krogmana by tak přišli chovatelé masného skotu do roku 2013 o 1,275 miliardy korun. Přesun peněz od masných krav k dojným je pro SMO, jak Svaz zdůraznil v oficiálním stanovisku, nepřijatelný. „Jedná se o nekoncepční vytloukání klínu klínem, které z dlouhodobého hlediska nic neřeší a navíc zavádí nerovnováhu i do dalších odvětví s nedohlédnutelnými důsledky. SMO jednoznačně odmítá poškozování chovatelů masných krav a trvá na tom, že pokud mají být kráceny platby SAPS, tak jedině ve prospěch veškerých býložravců zajišťujících údržbu krajiny,“ zdůrazňuje vedení SMO.

Petr Havel

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info