Českým farmářům spadnou tržby o 20 miliard, nejvíce od vstupu do EU

České zemědělské podniky zřejmě letos poprvé od vstupu do Unie skončí ztrátou. Kvůli propadu cen u mléka, obilí i u dalších komodit budou celoroční tržby nižší o více než 20 miliard korun. Odhaduje to Zemědělský svaz ČR.

Pokud odhad vyjde, budou letošní příjmy zemědělců na úrovni 17 procent loňských příjmů.

"Takový propad se nedá vyrovnat úsporami v nákladech," řekl předseda svazu Miroslav Jirovský na odborném semináři ve Žďáru nad Sázavou.

"Předpokládám, že jsme v červených číslech," dodal. Loni české zemědělství vykázalo zisk 9,7 miliardy Kč. I na očekávanou mírnou ztrátu by tedy farmáři museli úsporami snížit náklady o více než 11 miliard Kč, podotkl Jirovský. Tržby za rostlinnou a živočišnou výrobu v roce 2008 podle údajů svazu v běžných cenách činily 112 miliard Kč.

Letošní propad tržeb za mléko Jirovský odhadl na šest miliard. Za obilí dostanou zemědělci přibližně o deset miliard méně než v minulém roce.

Nedávno ukončená sklizeň obilovin byla mírně nadprůměrná, ceny srážejí i velké zásoby a nižší odbyt krmného obilí kvůli klesajícím stavům hospodářských zvířat. "Proti mléku je u obilí alespoň výhoda intervenčního nákupu po 1. listopadu, který však ekonomiku neřeší," doplnil předseda.

Nejvíce tratí mlékaři

Agrární komora ČR v létě odhadovala, že letošní rok skončí pro zemědělce ziskem kolem dvou miliard Kč. Prezident komory Jan Veleba dnes uvedl, že tento propočet byl zřejmě nadhodnocený. Doplnil, že nechtěl předčasně mluvit o ztrátě i z toho důvodu, aby kvůli tomu banky nezpřísnily podmínky při poskytování úvěrů zemědělcům.

Největší potíže s financováním mají podle Jirovského podniky, u nichž tržby za mléko převyšují 40 procent jejich příjmů. Pokud se výkupní ceny u této komodity v nejbližší době nezlepší, hrozí jim existenční potíže.

Mlékárny platily letos v létě za litr mléka v průměru 5,90 koruny, zatímco v uplynulých dvou letech to bylo kolem 8,30 Kč. Producentům mléka podle Jirovského neškodí jen špatné výkupní ceny, ale i nastavení dotací. "Část přímých plateb na skot a mléko se rozděluje na veškerou zemědělskou půdu, což chovatele skotu a dojnic znevýhodňuje," zdůvodnil.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info