Stavy prasat v ČR začaly opět růst

Příčinou je dovoz živých selat

Stavy prasat v ČR začaly po více než dvou letech nepřetržitého poklesu růst (ČSÚ). Od dubna do srpna se zvýšily o osm procent na 2,129 milionu kusů, v meziročním srovnání však byly nižší o 9,4 procenta a proti stavu před deseti lety zhruba poloviční. Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby stojí za opětovným rozšiřováním chovů dovozy živých selat na výkrm ze zahraničí. Ty se prý díky současným velmi nízkým cenám krmného obilí nejspíše budou do budoucna zvyšovat.

Na současném návratu tuzemských farmářů k chovu prasat se podílejí také problémy s chovem dojného skotu. Na něm chovatelé již několik měsíců kvůli rekordně nízkým výkupním cenám mléka prodělávají. Rozšiřování chovů prostřednictvím dovozů živých zvířat není prý přesto ideální. Většina přidané hodnoty z chovu, kterou tvoří zejména kvalitní genetický materiál, se v tomto případě tvoří v zahraničí. Zahraniční země se mimo přidané hodnoty zbavují zátěže exkrementů, které se přesouvají s prodanými selaty. Selata se do ČR dovážejí nejčastěji z Nizozemska, Dánska a Německa. Dovoz živých zvířat do země, který je záležitostí až posledních několika let, se od roku 2007 do loňska zdvojnásobil. Tento vývoj je ovšem lepší, než kdyby měly stavy dál klesat, protože se odčerpá z trhu část krmného obilí. Úbytek prasat, pro něž jsou obilné šroty základem krmiva, komplikoval farmářům situaci s odbytem obilovin. Současný propad cen obilí je ještě výraznější než u mléka. Červencové ceny obilovin byly dle ČSÚ v meziročním srovnání nižší o 44,5 procenta.

Ze statistiky vyplývá, že od dubna do srpna přibylo nejvíce zvířat v kategorii mladých prasat (o 6,4 procenta) a prasat v první části výkrmu (o více než čtvrtinu). Naopak chovných prasat ubylo o 1,4 procenta. Počet prasnic, důležitých pro produkci mláďat, se snížil o 2,9 procenta. Tuzemské stavy prasat od dubna 2007 nepřetržitě klesaly, letos v dubnu poklesly pod dva miliony, dle ministerstva zemědělství bylo v ČR prasat tak málo naposledy ve 30. letech minulého století. Řada chovatelů ukončila v předchozích letech svou činnost, protože na své produkci kvůli nestálým cenám komodity a velkému růstu nákladů prodělávala.

Schodek zahraničního obchodu s vepřovým masem a živými prasaty se v posledních letech každoročně prohlubuje. Zatímco v roce 2003 činil 806 milionů korun, loni dosáhl 6,16 miliardy. Za prvních pět měsíců letošního roku pak činil 3,05 miliardy korun.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info