Krize zasáhla i dřevařské firmy,několik jich už skončilo

Zhruba deset procent firem, které jsou členy Moravskoslezského dřevařského klastru (MSDK), musela ukončit v důsledku hospodářské krize své podnikání.

V Ostravě to dnes uvedli představitelé klastru.

„Firmy z oboru dělají, co mohou, aby krizi přežily. Několik menších firem ale v poslední době muselo skončit. Určitě se projevil i tlak některých bank. Ty jsou při půjčování peněz daleko přísnější, někdy případně požadují předčasné splacení úvěrů,“ uvedla finanční a organizační ředitelka Mayr-Melnhof Holz Paskov Marie Wagnerová.

Nižší prodejní ceny

Podle ní mají velké obtíže hlavně obchodníci s dřevem. S důsledky krize musí bojovat i paskovská firma. „U množství produkce by propad neměl být citelný. V současnosti, podle hodně hrubých odhadů, by mohl být ve srovnání s předchozím rokem nižší o čtyři procenta. Hodně dolů šly ale prodejní ceny, celkový obrat bude proto v tomto roce v porovnání s úspěšnými lety zhruba o dvacet až třicet procent nižší. Přesto věříme, že i letošní hospodaření firmy skončí v plusových číslech,“ řekla Wagnerová.

Krize podle ní však přinesla i některé pozitivní prvky. „Firmy se musely více zamýšlet nad tím, jaké kroky je třeba udělat, aby ve složité situaci obstály. Týká se to například snižování nákladů. V naší firmě se to daří, nemuseli jsme přitom propouštět ani snižovat platy,“ doplnila Wagnerová.

Výkonný manažer klastru Jan Poledník uvedl, že v posledních týdnech ukončily členství v MSDK tři firmy. „Registrujeme i případy, kdy firmy jsou v dost obtížné finanční situaci. V klastru by rády zůstaly, ale nemají třeba peníze na placení členského příspěvku,“ doplnil Poledník.

Podle něj je patrné, že i dřevařské firmy se budou muset ještě více zaměřit na výzkum a vývoj a propojení se středními a vysokými školami.

Moravskoslezský dřevařský klastr sdružuje v současnosti dvaatřicet firem, jsou mezi nimi například i zmiňovaný Mayr-Melnhof Holz Paskov, RD Rýmařov či Biocel Paskov. Mezi členy klastru ale převažují menší a střední firmy. Obrat členů klastru dosahuje necelých čtyřiadvacet miliard korun, firmy v něm sdružené zaměstnávají přes čtyři tisícovky lidí.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info