Kladrubský hřebčín by mohl přijít o 300 milionů korun dotací

Kladruby nad Labem (Pardubicko) - Národnímu hřebčínu v Kladrubech hrozí, že přijde o možnost získat pro svou obnovu z evropských dotací 300 milionů korun. Ministerstvu zemědělství, pod něž zařízení spadá, se stále nepodařilo založit subjekt, který by o peníze mohl požádat. Informuje o tom Mladá fronta Dnes (MfD) v dnešní příloze pro Pardubický kraj.

"V letošním roce žádost o získání peněz neproběhne, předpokládáme podání žádosti v roce 2010, případně ještě o rok později. V současnosti hledáme cestu dotace do hřebčína dostat," řekl deníku Ondřej Veselý z odboru komunikace ministerstva zemědělství. O peníze nemůže zažádat samotný hřebčín, neboť je státní podnik. Ministerští úředníci už dva roky marně tápou, jaký spolek či společnost založit, aby peníze z Evropské unie do hřebčína přitekly.

"Pro přidělení dotací je nutné splnit řadu náležitostí, mimo jiné mít zpracovanou projektovou dokumentaci. Aby tato dokumentace mohla být uznatelným nákladem, musí ji zadat příjemce dotace. Vzhledem k tomu, že doposud nebyla v Kladrubech založena ani obecně prospěšná společnost, ani příspěvková organizace, není tedy stále příjemce peněz, vázne celá záležitost především na tomto problému," řekl krajský radní pro investice Jan Tichý. Podle něj se získání evropských peněz pohybuje v oblasti teorie.

Ministerstvo zemědělství už jednu sumu evropských peněz pro starokladrubské bělouše a vraníky odmítlo. Kvůli hospodářské krizi nenašlo v rozpočtu potřebné peníze, kterými by muselo přispět, aby hřebčín stamilionovou evropskou dotaci získal.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info