Souhrn událostí uplynulého dne – 23. 9. 2009

Zemědělci: Na přímé platby v roce 2010 chybí pět mld. Kč

Na dorovnání přímých plateb z národních zdrojů pro zemědělce chybí v připravovaném státním rozpočtu pro příští rok přes pět miliard Kč. Prezident Agrární komory ČR Jan Veleba dnes na odborném semináři ve Žďáru nad Sázavou řekl, že v současné situaci, kdy se farmáři potýkají s propadem cen u mléka, obilí a dalších komodit, by krácení podpor mohlo přispět k ohrožení jejich existence. Dorovnání takzvaných top-up plateb požaduje také Zemědělský svaz ČR. Na dorovnání přímých plateb z národních zdrojů by stát v příštím roce mohl na základě přístupových dohod k EU uvolnit pro zemědělce kolem sedmi miliard Kč, uvedl svaz.

Promlčení nároků se blíží

Držitelé nevyřízených restitučních a transformačních nároků mají jedinou šanci: Zažalovat družstva. Ačkoli se díky pozměňovacímu návrhu Senátu ČR bude parlament ještě jednou zabývat návrhem na prodloužení lhůty na vydání restitučních nároků a transformačních podílů, nelze za současného politického rozložení sil předpokládat, že by odklad o dalších pět let skutečně parlamentem prošel. To v praxi znamená, že ti, kteří nechtějí ztratit naději na vydání svého majetku, musí povinné osoby zažalovat.Prvním restituentům či držitelům transformačních nároků končí období na vydání majetku již koncem letošního listopadu, většiny majetkových nároků se ale definitivní ukončení výdeje bude týkat až na jaře příštího roku.

Krize zasáhla i dřevařské firmy,několik jich už skončilo

Zhruba deset procent firem, které jsou členy Moravskoslezského dřevařského klastru (MSDK), musela ukončit v důsledku hospodářské krize své podnikání. V Ostravě to dnes uvedli představitelé klastru. „Firmy z oboru dělají, co mohou, aby krizi přežily. Několik menších firem ale v poslední době muselo skončit. Určitě se projevil i tlak některých bank. Ty jsou při půjčování peněz daleko přísnější, někdy případně požadují předčasné splacení úvěrů,“ uvedla finanční a organizační ředitelka Mayr-Melnhof Holz Paskov Marie Wagnerová. Podle ní mají velké obtíže hlavně obchodníci s dřevem.

FAO: Svět musí do roku 2050 produkovat o 70 procent více potravin

Svět bude muset do poloviny tohoto století produkovat vzhledem k nárůstu populace a vyšším příjmům o 70 procent více potravin než nyní. Předpověděla to dnes Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) na základě předpokladu, že do roku 2050 bude na světě o 2,3 miliardy lidí více. Roční globální poptávka po obilovinách využívaných k produkci potravin i krmiv dosáhne do roku 2050 tří miliard tun. Proti současné produkci asi 2,1 miliardy tun to bude více o téměř 50 procent, odhaduje FAO. Produkce masa by se měla zvýšit o více než 200 milionů tun na 470 milionů tun ročně.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info