Zdravá výživa leze do peněz, uvědomují si i vědci

Strava bohatá na ryby, olivový olej, luštěniny, ovoce a zeleninu sice prospívá srdci, ale leze do peněz. A to podle španělských odborníků, kteří se zaměřili na středomořskou kuchyni, může odradit příznivce zdravé výživy.

Analýza, uveřejněná v odborném magazínu Journal of Epidemiology and Community Health, dospěla k závěru, že čím více lpí lidé na zdraví prospěšné středomořské stravě, tím více utratí za jídlo peněz. Vědecké studii sekce preventivní medicíny při Navarrské univerzitě za vzorek posloužilo 11 000 absolventů této školy s obdobnými příjmy, kteří byli sledováni několik let.

V kontrastu se "středomořskými" strávníky ti, kteří se živili "západně", tedy jedli jídla bohatá na nasycené tuky, cukry a červené maso, utratili za stravu denně méně. Tato ekonomická bariéra by měla být podle expertky Mairy Bes-Rastrollové brána při nabádání populace ke zdravé výživě v úvahu.

Mezi těmi, kteří utratili za jídlo víc, byli především starší lidé, kteří se s větší pravděpodobností vzdali kouření, začali pít kaloričtější ovocné džusy, limonády a také alkohol.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info