Zisky zemědělců budou nižší o dvacet miliard

Krize v zemědělství dosáhla vrcholu. Letošní ztráta tržeb na produkci zemědělců by podle aktuálních odhadů mohla činit více než dvacet miliard korun. A to je více než dvojnásobek jejich loňského zisku.

„Za prvních sedm měsíců tohoto roku činí pokles cen našich produktů 28,3 procenta,“ uvedl na semináři pořádaném Zemědělským svazem ČR ve Žďáru nad Sázavou jeho prezident Miroslav Jirovský.

O tak špatný výsledek se postarala například nízká výkupní cena obilí či řepky. Katastrofálně to vypadá i na trhu s mlékem, na jehož výrobě chovatelé výrazně prodělávají.

Podle Jirovského jsou už teď zemědělci v červených číslech. Ještě v létě ale Agrární komora ČR odhadovala, že čeští farmáři skončí v dvoumiliardovém zisku. Sám prezident komory Jan Veleba připustil, že se z nynějšího pohledu jednalo o nadhodnocené číslo.

Ministr nepřijel

Zemědělci se shodují, že bez dotací nepřežijí. A o tom chtěli ve Žďáru mluvit s ministrem zemědělství Jakubem Šebestou. Ten se ale nedostavil, což mnohé rozhořčilo.

„Zemědělci přijeli s nadějí, že od ministra jakožto nejvyšší autority uslyší něco ve smyslu udělám pro vás, co je možné, nečekejte zázraky, ale alespoň něco. A i když se ministr Šebesta snaží dojednat vyšší míru plateb, se zemědělci přímo nekomunikuje. A to je vnímáno negativně,“ uvedl tajemník svazu Martin Pýcha.

Podle vyjádření ministerstva se Jakub Šebesta nemohl dostavit kvůli jednání o rozpočtu. Poslal ale svého zástupce, který měl přednést jeho projev. Ten má redakce Deníku k dispozici, na setkání však z nejasných důvodů nezazněl.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info