Souhrn událostí uplynulého dne - 24. 9. 2009

SMV se chce bránit proti srovnávání minerálek s vodou z kohoutku

Svaz minerálních vod (SMV), který sdružuje prakticky všechny významné producenty balených minerálek a pramenitých vod v ČR, se chce bránit všemi dostupnými zákonnými prostředky proti opakovanému srovnávání těchto produktů s pitnou vodou z kohoutků, kterou dodávají vodárenské společnosti. Podle členů SMV je tento způsob porovnávání zavádějící a může poškozovat producenty i zákazníky. ČTK to oznámila předsedkyně SMV Jana Ježková. SMV reaguje na kampaň některých vodárenských společností, jež upozorňují na výhody pitné vody z kohoutku.

Zisky zemědělců budou nižší o dvacet miliard

Krize v zemědělství dosáhla vrcholu. Letošní ztráta tržeb na produkci zemědělců by podle aktuálních odhadů mohla činit více než dvacet miliard korun. A to je více než dvojnásobek jejich loňského zisku. „Za prvních sedm měsíců tohoto roku činí pokles cen našich produktů 28,3 procenta,“ uvedl na semináři pořádaném Zemědělským svazem ČR ve Žďáru nad Sázavou jeho prezident Miroslav Jirovský. O tak špatný výsledek se postarala například nízká výkupní cena obilí či řepky. Katastrofálně to vypadá i na trhu s mlékem, na jehož výrobě chovatelé výrazně prodělávají.

V Libereckém kraji daly včely asi o pětinu medu méně než loni

Snůška medu v Libereckém kraji je letos podprůměrná a asi o pětinu nižší než v loňském roce. Poznamenalo ji hlavně nepříznivé počasí. V červnových a červencových bouřkách smyly průtrže mračen téměř všechnu sladkou látku medovici z listnatých a z jehličnatých stromů. Medovice chyběla v celé republice. V Libereckém kraji navíc po tuhé zimě neměly včely dostatek síly na začátku jara, kdy díky prudkému oteplení rychle rozkvetly ovocné stromy. ČTK to dnes řekl předseda Českého svazu včelařů na Liberecku Vladimír Davídek. "Přesné údaje o snůšce medu v kraji zatím neznáme, ale ve srovnání s rokem 2008 určitě poklesla.

Zdravá výživa leze do peněz, uvědomují si i vědci

Strava bohatá na ryby, olivový olej, luštěniny, ovoce a zeleninu sice prospívá srdci, ale leze do peněz. A to podle španělských odborníků, kteří se zaměřili na středomořskou kuchyni, může odradit příznivce zdravé výživy. Analýza, uveřejněná v odborném magazínu Journal of Epidemiology and Community Health, dospěla k závěru, že čím více lpí lidé na zdraví prospěšné středomořské stravě, tím více utratí za jídlo peněz. Vědecké studii sekce preventivní medicíny při Navarrské univerzitě za vzorek posloužilo 11 000 absolventů této školy s obdobnými příjmy, kteří byli sledováni několik let.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info