Racio, firma na jedlý „polystyren“, už vyváží více než polovinu zboží

Společnost Racio, jeden z nejvýznamnějších tuzemských výrobců potravin zdravé výživy, začala ve velkém expandovat do zahraničí. Břeclavský výrobce pufovaných cereálních chlebíčků z rýže a pšenice, kterým většina lidí přezdívá "polystyren", už vyváží za hranice více zboží, než prodá na domácím trhu.

Firma zároveň v loňském roce dosáhla rekordního zisku. "Už od loňského roku vyvážíme více než polovinu vlastní výroby a chceme toto číslo dále zvyšovat. Je to priorita pro tento rok," uvedl jeden ze spolumajitelů společnosti Oldřich Darmovzal. Druhou polovinu firmy ovládá Tomáš Nepraš.

Výrobky Racia jsou tak ke koupení již v Německu, Rakousku, Itálii, Norsku, Maďarsku nebo v Chorvatsku. Část produkce firma vyrábí také v biokvalitě či ze staroegyptské pšenice s názvem kamut.

"Krize se v oblasti potravin zatím příliš neprojevila a stejné je to i v segmentu pufovaných výrobků," říká Darmovzal. Podle něj však Racio nemůže profitovat ze všeobecného poklesu zemědělských plodin.

"Přes velký pokles cen zrnin zůstala naše základní surovina – rýže – velmi drahá a během jara její cena stále stoupala," dodává.

Společnost k takzvanému pufování – tedy rychlému stlačování navlhčené výrobní směsi za teploty zhruba tři sta stupňů, které způsobí "explozi" zrn a vytvarování chlebíčku – používá hlavně italskou rýži a moravskou pšenici.

Letošní sklizeň rýže by měla být poměrně velká, takže je pravděpodobné, že její ceny půjdou dolů. U pšenice už ceny podstatně spadly, meziročně až o čtvrtinu.

Tržby Racia loni stagnovaly, společnost utržila za vlastní výrobky a služby 231 milionů korun, což je o milion více než v roce 2007. Zastavil se tak trend předešlých let, kdy firma rostla o desítky procent ročně.

Provozní zisk Racia byl podle údajů z výroční zprávy tři a půl milionu, čistý zisk však podstatně navýšil prodej akcií v majetku Racia. "Prodali jsme část akcií firmy, která vlastní kus budovy, v níž máme nějakou výrobu. Na firmu to nemá dopad," komentoval výsledky Darmovzal.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info