Souhrn událostí uplynulých dní - 25. – 28. 9. 2009

AK: Zvýšením daně z nemovitostí by stouply výdaje farmářů o 3 mld

Zvýšením základní sazby daně z nemovitosti na dvojnásobek, které předpokládá úsporný balíček ministra financí Eduarda Janoty, by narostly výdaje tuzemských farmářů zhruba o 3,5 miliardy korun. ČTK to řekl prezident Agrární komory Jan Veleba. Pozměňovací návrh agrárníků proto požaduje zachování základní sazby u zemědělských pozemků na současné výši. Růst daně by podle Veleby totiž dále prohloubil krizi v sektoru a ohrozil jeho existenci. Ministerstvo financí s tvrzením zemědělců nesouhlasí. Případný finanční dopad na farmáře bude podle ministerstva výrazně nižší, než uvádí Agrární komora.

Vinaři na Mostecku začnou v úterý sklízet, výnosy budou nižší

České vinařství Chrámce na Mostecku, největší pěstitel vinné révy v Čechách, zahájí v úterý sklizeň hroznového vína. Výnos dosáhne podle zakladatele rodinné firmy Ivana Váni čtyř až pěti tun z hektaru, což představuje meziroční propad o zhruba třetinu. Loni firma sklidila 400 tun hroznů, tedy přes šest tun z hektaru. Vyrobila 250.000 litrů vína. Špatné počasí v červnu způsobilo neopylení některých odrůd, škody napáchala i srpnová bouře s krupobitím, řekl dnes ČTK Váňa.

Prezident Klaus vetoval zákon regulující obchodní řetězce

Prezident Václav Klaus v pátek vetoval zákon, který obchodním řetězcům za zneužití tržní síly hrozil pokutou až deset milionů korun. Podle Klause norma nevhodně reguluje vztahy mezi dodavateli a odběrateli na maloobchodním trhu a vykazuje řadu legislativních nedostatků. ČTK o tom informoval prezidentův mluvčí Radim Ochvat. Zákon měl sloužit ke kontrolování prodeje zemědělských a potravinářských produktů. Obchodníci normu kritizovali, naopak její přijetí podporovali zemědělci a potravináři. "Zákon neposkytuje ochranu před možným zneužitím ekonomické síly obchodních řetězců.

O bio ze Středohoří je zájem

Zájem o mléčné výrobky v takzvané bio kvalitě vyráběné přímo v Českém středohoří nadále stoupá. Potvrzují to například majitelé držovické kozí a ovčí farmy, která v letošním roce zahájila provoz vlastní sýrárny a mlékárny. Zdejší rodinná farma vznikla v roce 2002. V té době její stádo sestávalo ze tří koz. V současné době zde mají 120 koz a přes 200 ovcí. Kromě toho rodina obhospodařuje padesát hektarů polí a pastvin. Od počátku je zaměřena na bio produkci, tedy na chov a výrobu v ekologicky šetrném režimu. Zdejší rodinná farma vznikla v roce 2002. V té době její stádo sestávalo ze tří koz. V současné době zde mají 120 koz a přes 200 ovcí. Kromě toho rodina obhospodařuje padesát hektarů polí a pastvin. Od počátku je zaměřena na bio produkci, tedy na chov a výrobu v ekologicky šetrném režimu.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info