Ceny mléka jsou likvidační! Lékem možná bude automat

Likvidační výkupní ceny mléka donutily zemědělskou společnost Starojicko investovat do samoobslužného automatu na čerstvé kravské mléko. Jde tak o první automat tohoto druhu na Novojičínsku.

Výkupní cena jednoho litru mléka je v současné době 5,80 korun, přitom ještě začátkem loňského roku převyšovala deset korun. V samoobslužném automatu, který stojí na vrátnici Starojicka ve středisku Jičina lze koupit litr za dvanáct korun. „Tohle mléko je plnosložkové, není odstředěné,“ vyzdvihl plnotučné kravské mléko ředitel společnosti Milan Krumpoch.

Ten zároveň přiznává, že prodej z automatů tržby za mléko nespasí. „Je to zejména v rámci osvěty, aby lidé věděli, jak chutná pravé čerstvé kravské mléko. Není to činnost, která by nám měla nějak výrazně zvýšit odbyt,“ řekl Krumpoch.

V současné době jsou výkupní ceny doslova likvidační, jsou na úrovni cenové hladiny, která byla v České republice před patnácti, šestnácti lety. Přitom náklady na jeho výrobu neustále stoupají. „Výkupní ceny mléka jsou hluboko pod výrobními náklady. Abychom byli na nule, měla by být cena mléka osm korun,“ postěžoval si ředitel společnosti.

Automatům uvolnila cestu nová legislativa

Proto zemědělci hledají všechny možné cesty, jak si přilepšit. O zavedení automatu, v západní Evropě zcela běžného, ve Starojicku uvažovali již delší dobu, ovšem v cestě jim stála přísná legislativa. „Je to možné až od letošního roku, kdy došlo ke zmírnění veterinárních a hygienických předpisů,“ upřesnil Krumpoch. Přístroj je v Jičině v provozu téměř měsíc a denně zde prodají přibližně sto litrů čerstvého mléka, což je jen zlomek celkového prodeje. Společnost Starojicko má několikasethlavé stádo dojných krav a tisíce litrů mléka putují každý den do mlékárny.

Ohlasy na mléko z automatu má společnost pozitivní. Většina lidí, kteří si zde koupí mléko poprvé, se do Jičiny vrací. „V nejbližší době vyhodnotíme tento prodej a podle zájmu rozhodneme dál, o eventuálním rozšíření na další místo, například do Nového Jičína,“ uvedl dále Milan Krumpoch.

Automat je k dispozici non-stop

Mléko ze samoobslužného automatu lze v Jičině na vrátnici společnosti Starojicko zakoupit každý den, čtyřiadvacet hodin denně. Zákazník přiloží k automatu svou láhev, propláchne ji a vhodí přichystané mince. Poté se mu načepuje tolik čerstvého a vychlazeného mléka, kolik zaplatil. Automat mince nevrací, ani nerozměňuje. „Kvalita mléka je taková, že si lidé, kteří zde nakupují, zvykli druhý den ráno z něho sbírat smetanu. Dělají z toho například máslo nebo sýry,“ dodal na závěr ředitel Krumpoch.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info