Janotův balíček silně přiškrtí zemědělce

Na základě aktuálního vývoje v  sektoru, prohlubující se komoditní krize prakticky ve všech odvětvích (dlouhodobě mléko, obilí, opětovně vepřové maso… ), nejasného stavu státního rozpočtu a rozpočtu kapitoly MZe pro rok 2010, tlaku na další výdaje agropotravinářského komplexu z titulu tzv. "Janotova úsporného balíčku" a neadekvátního přístupu MZe k řešení uvedených problémů je na tento pátek, dne 2. října 2009, svoláno do Velkého Meziříčí mimořádné jednání představenstva a dozorčí rady AK ČR.

Cílem tohoto jednání je prodiskutování výše uvedených tématických okruhů a stanovení dalšího postupu AK ČR k  tomu, aby se našla cesta a prostředky jak odvrátit existenční ohrožení podnikatelských subjektů agropotravinářského sektoru.

Jak z dosavadních propočtů expertů Agrární komory ČR vyplývá, měl by sektor na základě „Janotova balíčku“ přijít o 5 miliard korun na dorovnání přímých plateb ze státního rozpočtu (namísto 7 by měl získat jen 2 miliardy korun). „Tyto peníze jsou určené předvstupními dohodami a ostatní země EU mají v  národních rozpočtech částku na dorovnání přímých plateb zemědělcům vyčleněnou. Čeští zemědělci jako jediní nebudou konkurenceschopní na trzích EU,“ uvedl Jan Veleba, prezident AK ČR. Dále zemědělci upozorňují na neinformovanost nevládních zemědělských organizací ze strany ministerstva zemědělství. Do třetice je to stupňující se tlak řetězců na cenu potravin, kdy požadují na zpracovatelích snížení cen zejména u masných a mléčných výrobků.

„AK ČR tak jednoznačně deklaruje zájem a snahu udělat v  tomto krizovém období maximum pro zachování životaschopného zemědělství a potravinářství,“ uvedl Jan Veleba.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info