Souhrn událostí uplynulého dne – 29. 9. 2009

Alternativa pro chov masného skotu?

Před dvaceti lety patřilo místní plemeno skotu parthenais mimo území Francie k málo známým. Postupem času se začaly do Velké Británie a Irska dovážet stovky zvířat a také ve Spojených státech a Kanadě je toto plemeno stále známější. Předností plemene parthenais jsou obdobně vysoké denní přírůstky živé hmotnosti jako je tomu u hlavních masných plemen chovaných ve Francii, genetické vlohy pro vynikající osvalení v hlavních masných partiích a velmi dobrá chuť masa.

Janotův balíček silně přiškrtí zemědělce

Na základě aktuálního vývoje v  sektoru, prohlubující se komoditní krize prakticky ve všech odvětvích (dlouhodobě mléko, obilí, opětovně vepřové maso… ), nejasného stavu státního rozpočtu a rozpočtu kapitoly MZe pro rok 2010, tlaku na další výdaje agropotravinářského komplexu z titulu tzv. "Janotova úsporného balíčku" a neadekvátního přístupu MZe k řešení uvedených problémů je na tento pátek, dne 2. října 2009, svoláno do Velkého Meziříčí mimořádné jednání představenstva a dozorčí rady AK ČR.

Odhad produkce rýže

Podle odhadu amerického ministerstva zemědělství USDA by světová produkce rýže v hospodářském roce 2009/2010 měla dosáhnout 449,5 mil. t, tj. 1 % nad produkci roku 2008/2009 (443,9 mil. t). Přes relativní nedostatečnost produkce by zásoby na konci roku 2009/20010 měly dosáhnou 95 mil. t, což znamená v posledních 7 letech nejvyšší dosažený poměr zásob k produkci, a sice 21,6 % (vyšší byl naposledy v r. 2002/2003, a to 25,5 %).

Farmáři doplatí na oteplování. O úrodu přijdou častěji

Meteorolog Jaroslav Rožnovský nemá pro české zemědělce dobrou zprávu. Povodně, krupobití či dlouhodobé sucho jim budou úrodu ničit čím dál častěji. Může za to globální oteplování. "Teploty narůstají, ten trend tady je," řekl Rožnovský, který vede brněnskou pobočku Českého hydrometeorologického ústavu a přednáší na Mendelově zemědělské a lesnické univerzitě. "Oteplování na našem území představuje vyšší výskyt extrémů, prodlužuje se vegetační období, ale rovněž se zvyšuje nebezpečí poškození porostů mrazy," dodal Rožnovský, podle něhož je z údajů meteorologických stanic v posledních letech patrné, že výrazných výkyvů počasí a variability přibývá.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info