Mléčná pokuta pro Česko

Evropská komise chce vrátit 214,6 milionu eur, jež neoprávněně vynaložily členské státy, včetně České republiky, na podporu zemědělství. Peníze se vrátí do rozpočtu, protože nebyly použity adekvátní kontrolní postupy nebo nebyla dodržena pravidla unie o zemědělských výdajích.

Česko bude požádáno o 190 tisíc eur za nesprávnou dobu pro odběr vzorků a nevhodné skladování sušeného mléko pro kasein.

Komisařka pro zemědělství a rozvoj venkova Mariann Fischerová-Boelová uvedla, že EK nepolevuje v úsilí o zajištění co nejlepší kontroly, jakým způsobem jsou peníze vynakládány. „Systém funguje lépe než kdykoli předtím a my se budeme nadále snažit o jeho zlepšování.“

Peníze kromě Česka bude vracet dalších 16 států: Rakousko, Německo, Španělsko, Finsko, Francie, Velká Británie, Řecko, Maďarsko, Irsko, Itálie, Litva, Malta, Nizozemsko, Polsko, Portugalsko a Slovinsko. Nejmenší postih čtyři tisíce eur čeká Lucembursko za špatný výpočet práv na přímé platby na plochu, největší sankce - 71 milionů eur - Francii.

Hlavní finanční opravy

Francie musí vrátit 48,1 a 22,9 milionu eur (na rozpočtové roky 2007 a 2006) za nedostatky v kontrolách na místě a nesprávné uplatnění sankcí.

Španělsko 31,7 milionu eur za nedostatky v kontrolách a nesprávné uplatnění sankcí při produkci olivového oleje.

Nizozemsko 16,6 milionu eur za nedostatky v systému identifikace zemědělských pozemků, nedostatečné správní kontroly a kontroly na místě a neuplatnění sankcí.

Maďarsko 12 milionů eur za nedostatky v systému identifikace zemědělských pozemků a nedostatky při kontrolách ploch.

Polsko 10 milionů eur za slabou kvalitu a nedostatečný počet kontrol u dvou opatření pro rozvoj venkova.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info