EU změnila pravidla pro porážky

Rada Evropské unie definitivně schválila nařízení, které upravuje pravidla pro zacházení se zvířaty při porážkách. Předpis umožňuje mimo jiné pokračování tradičních českých domácích zabíjaček. Prasata bude i nadále možno podomácku porážet, nová pravidla však mají zamezit jejich týrání.

Evropská komise navrhovala změny norem týkajících se zabíjení domácích zvířat již loni na podzim. Platná pravidla byla totiž v mnoha případech zastaralá, navíc se mezi jednotlivými státy unie velmi lišila. To představovalo problémy pro existenci vnitřního unijního trhu.

Cílem návrhů bylo zajistit lepší využívání nejnovějších vědeckých poznatků při porážkách, zvýšit odpovědnost farmářů a hlavně zlepšit zacházení se zvířaty. Nařízení obsahuje také omračování zvířat humánním způsobem, pomocí jatečních pistolí, nikoli palicí nebo kladivem.

Opatření již v ČR platí. V některých zemích s tím ale byly dosud problémy, třeba na Balkáně či v Pobaltí. Původně se podle diplomatů zvažovalo, že by mohli být zabíjeni doma jen králíci, zajíci či drůbež, nakonec se ale během jednání za českého předsednictví toto usnesení rozšířilo i na prasata, ovce, kozy či telata.

Rozhodnutí rady lze považovat za velký diplomatický úspěch. Cesta k finální podobě návrhu nebyla snadná, musely být projednávány například náboženské rituály, kulturní tradice a domácí zvyklosti v různých členských státech či fungování vnitřního trhu. Každý rok je v EU poraženo kolem 360 milionů prasat, koz, ovcí či skotu, navíc také několik miliard kusů drůbeže. Kolem 25 milionů zvířat je zabíjeno kvůli kůži.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info