Potraviny zlevňují, jsou nejlacinější za dva roky

Nejlevněji za poslední dva roky vyšel porovnávaný nákup deseti vybraných druhů potravin. Ceny porovnáváme v nejmenovaném ostravském marketu už od dubna 2004.

Název marketu úmyslně neuvádíme, abychom jej nezvýhodňovali před ostatními.

První nákup jsme udělali v dubnu 2004 ještě před přistoupením ČR k Evropské unii. Tehdy jsme za nákup zaplatili necelých 515 korun. V květnu roku 2005 cena vyšplhala na 590 korun, letos v květnu pak na 612,10 koruny.

Ze srovnání cen letos v květnu a koncem září vyplývá, že zlevnilo sedm z deseti porovnávaných potravin. Nejvýraznější bylo snížení ceny u kilogramu mrkve, který stál v září 9,90 koruny, zatímco v květnu ještě 26,90 koruny. Lacinější byly i obě porovnávané kávy, dvoulitrové balení coca-coly, banány, rýže i margarín Rama.

I návštěvníci dalších ostravských prodejen si mohli v posledních týdnech všimnout, že ceny potravin jdou dolů. Například sýr eidam se dá koupit za méně než sedm korun za deset dekagramů, čtvrtkilogramové balení másla za 14,90 koruny. Také kilogram různých druhů mouky je lacinější než počátkem letošního roku. V současnosti se prodává za méně než osm korun. Za méně než čtyřicet korun se pak dá v akcích nakoupit kilogram kuřete. Litr čerstvého polotučného mléka v PET-lahvích se prodává za 12,90 koruny, což je o čtyři až pět korun lacinější než počátkem roku.

Lidé v kraji na potravinách obvykle ušetří

Každé dva týdny pracovníci Českého statistického úřadu porovnávají ceny vybraných šestadvaceti potravin v celé zemi. Moravskoslezský kraj společně s Krajem Vysočina patří mezi ta místa, kde lidé při nákupu potravin ušetří.

Ostrava - Kilogram vepřové pečeně s kostí pořídí lidé v Moravskoslezském kraji skoro o třináct korun levněji než v Praze. Na kile eidamské cihly ušetří osm korun, na litru mléka korunu, na kilogramu paprik šest korun. Z šestadvaceti potravin, jejichž ceny co dva týdny porovnávají statistici, se více než dvě třetiny dají v kraji pořídit levněji než v Praze.

Ještě vyšší ceny než v Praze platí obvykle podle šetření statistiků lidé ve Středočeském a také Karlovarském kraji. Například za kilogram šunkového salámu zaplatí lidé v Praze a Moravskoslezském kraji shodně 111 korun, ve Středočeském kraji 121 korun, v Karlovarském dokonce 130 korun. Zato pivo měli podle posledního průzkumu statistiků nejdražší v Plzeňském kraji, za půl litru tam lidé v průměru zaplatili téměř deset korun, nejlevněji nakupovali lidé pivo v jižních Čechách, za 7,80 koruny.

Statistici upozorňují, že ceny jsou ale samozřejmě orientační, protože průzkumy se provádějí v menším množství prodejen.

Podle ekonomů obecně platí, že ceny potravin souvisejí s výší platů a zaměstnaností. Kde jsou příjmy nižší a více lidí bez práce, jsou obchodníci donuceni snížit svoje marže a prodávat levněji.

Průměrná mzda v tuzemsku činila v prvním čtvrtletí 22 328 korun. „V Moravskoslezském kraji se tato mzda vyšplhala na hodnotu 19 937 korun. Jestliže v celé republice vzrostla meziročně přes tři procenta, v našem kraji činila meziroční dynamika jen 0,9 procenta. Úroveň průměrné mzdy v kraji se tak dále vzdálila celorepublikovému průměru,“ konstatovali statistici.

Průzkumy statistiků ale současně ukazují, že některé položky se dají v Praze pořídit levněji než v Moravskoslezském kraji, a to například máslo, rýže nebo chléb. A jak si vede Moravskoslezský kraj v porovnání se svými nejbližšími sousedy? Drtivou většinu sledovaných potravin pořídíte v Moravskoslezském kraji levněji, do Zlína by se snad vyplatilo zajet jen pro rostlinné máslo, které je tam o třináct korun levnější, v porovnání s Olomouckým krajem dokonce o sedmnáct korun.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info