Souhrn událostí uplynulého dne – 30. 9. 2009

EU změnila pravidla pro porážky

Rada Evropské unie definitivně schválila nařízení, které upravuje pravidla pro zacházení se zvířaty při porážkách. Předpis umožňuje mimo jiné pokračování tradičních českých domácích zabíjaček. Prasata bude i nadále možno podomácku porážet, nová pravidla však mají zamezit jejich týrání. Evropská komise navrhovala změny norem týkajících se zabíjení domácích zvířat již loni na podzim. Platná pravidla byla totiž v mnoha případech zastaralá, navíc se mezi jednotlivými státy unie velmi lišila.

Mléčná pokuta pro Česko

Evropská komise chce vrátit 214,6 milionu eur, jež neoprávněně vynaložily členské státy, včetně České republiky, na podporu zemědělství. Peníze se vrátí do rozpočtu, protože nebyly použity adekvátní kontrolní postupy nebo nebyla dodržena pravidla unie o zemědělských výdajích. Česko bude požádáno o 190 tisíc eur za nesprávnou dobu pro odběr vzorků a nevhodné skladování sušeného mléko pro kasein.

ČSÚ: Loňský zisk zemědělství dosáhl 9,8 mld., předloňský 10 mld.

Tuzemští zemědělci loni vydělali 9,82 miliardy korun, což je o téměř 190 milionů méně než v roce 2007, vyplývá z dnešních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Předloni podle zpřesněných výsledků podnikatelský důchod v zemědělství dosáhl 10,01 miliardy Kč. Až dosud přitom statistici uváděli, že zemědělci předloni vydělali 13,7 miliardy korun. I přes snížení o více než tři miliardy korun zůstává předloňský výsledek rekordní. ČTK zjišťuje další podrobnosti.

Sklizeň jablek letos zřejmě klesne o 12 procent na 137.500 tun

Sklizeň jablek v sadech profesionálních pěstitelů by podle zářijového odhadu měla být meziročně nižší asi o 12 procent a činit 137.546 tun. Nižší úroda se čeká zejména ve východních Čechách a na jižní Moravě. ČTK to dnes předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. "Výsadby letos více postihlo krupobití, v některých oblastech se negativně projevilo i sucho," řekl Ludvík. Pokles je dán i tím, že po loňské slušné úrodě část stromů nerodila naplno a odpočívala. Z jednotlivých odrůd se pokles čeká hlavně u Idaredu, Jonagoldu a Šampionu. Naopak více by mělo být odrůdy Golden Delicious.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info