Souhrn událostí uplynulého dne – 1.10. 2009

Potraviny zlevňují, jsou nejlacinější za dva roky

Nejlevněji za poslední dva roky vyšel porovnávaný nákup deseti vybraných druhů potravin. Ceny porovnáváme v nejmenovaném ostravském marketu už od dubna 2004. Název marketu úmyslně neuvádíme, abychom jej nezvýhodňovali před ostatními. První nákup jsme udělali v dubnu 2004 ještě před přistoupením ČR k Evropské unii. Tehdy jsme za nákup zaplatili necelých 515 korun. V květnu roku 2005 cena vyšplhala na 590 korun, letos v květnu pak na 612,10 koruny.

Zemědělci jsou v šoku, přijdou o miliardy

Nejméně o jeden a půl miliardy na vyšší dani z nemovitostí a o dalších pět miliard na dotacích. O tolik mohou české zemědělce připravit škrty ministra financí Eduarda Janoty. Agrární komora již na tento pátek svolává mimořádné zasedání představenstva a dozorčí rady. Zemědělci totiž tyto rozpočtové úspory považují za likvidační. „Všechny vlády v evropské unii se zabývají otázkou, jak zemědělcům pomoci. Ta naše se tváří, jako by žádní zemědělci neexistovali,“ prohlásil prezident agrární komory Jan Veleba. Farmáře totiž příští rok postihne vyšší daň ze staveb, což jim podle propočtů může zvýšit náklady až o dvě miliardy korun.

Dozor nad trhem s potravinami se zjednodušil

V průběhu července a srpna letošního roku iniciovalo Ministerstvo zemědělství jednání zástupců dozorových orgánů v oblasti potravin. Účelem jednání bylo sjednocení a zjednodušení kontrol tak, aby byly menší zátěží jak pro potravináře a prodejce, tak i pro dozorové orgány samotné. Dohody, které uzavřely Ministerstvo zemědělství, Ministerstvo zdravotnictví, Státní veterinární správa ČR(SVS) a Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), se týkají zejména prodeje potravin živočišného původu.

Vinaři dají na trh až milion láhví Svatomartinského, loni 750.000

Tuzemští vinaři by letos mohli na předvánoční trh dodat 800.000 až milion láhví mladých vín pod značkou Svatomartinské. Loni mladého vína, které se podle tradice otevírá poprvé až 11. listopadu, dodali 750.000 láhví a prodalo se jich kolem 700.000. ČTK to dnes řekl Pavel Krška z Národního vinařského centra, které distribuci prvních letošních vín koordinuje. "Zvýší se jak počet vinařů, kteří mají o značku Svatomartinské zájem, tak i celková dodávka láhví od největších firem," řekl Krška s tím, že přesné údaje zveřejní 13. října na tiskových konferencích, které se budou konat souběžně v Brně a Praze.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info