Každý den je den lidí, den zvířat je jednou do roka

Samozřejmě tomu není tak doslova, že zvířatům byl přiřčen pouze jeden sváteční den, na svátek sv. Františka z Assisi, který byl svým laskavým vztahem ke zvířatům pověstný.

Snad každý poctivý chovatel zvířat se snaží, aby jeho zvířata měla každý den hezký, aby nestrádala a jejich potřeby byly uspokojeny. A to jak chovatel zvířat hospodářských, tak i zvířat zájmových. A aby to tak opravdu bylo, na to dbá Státní veterinární správa ČR. Státní veterinární dozor vychází pochopitelně z veterinárních předpisů, kde jsou zásady vztahu ke zvířatům zakotveny. Jde především o veterinární zákon a o zákon na ochranu zvířat proti týrání. (Od ledna do září bylo celkem provedeno inspektory SVS 9 510 kontrol, při kterých bylo kontrolováno 15 119 658 všech druhů zvířat. Závady byly zjištěny při 582 kontrolách a týkaly se 122 017 zvířat).

Nutné je ale zmínit, že pro orgány státního veterinárního dozoru je velkou pomocí a přínosem spolupráce s Ústřední komisí pro ochranu zvířat a s většinou nevládních organizací, které se věnují péči o zvířata. Je vhodné zmínit například Nadaci na ochranu zvířat (která je členem Eurogroup a spolupracuje se Světovou společností na ochranu zvířat (WSPA) a letos oslaví 15 let svého trvání), dále Společnost pro zvířata, nebo Ligu na ochranu zvířat. Spolupráce spočívá ve vzájemné informovanosti, připomínkování změn legislativy a v neposlední řadě i v informování o případech týrání zvířat, které pomáhá řešit právě státní veterinární dozor.

Při letmém pohledu na statistiky lze říci, že případů týrání zvířat, přes občasné medializované excesy, přece jen ubývá. Od počátku devadesátých let, kdy „týrací“ zákon nabyl účinnosti, ubývá případů týrání hospodářských zvířat. Paradoxně jsou stále zaznamenávány případ, y týrání zvířat zájmových. Dokonce by se mohlo i zdát, že takovýchto případů přibývá.

Pokud jde o hospodářská zvířata, hraje jistě velkou roli to, že farmáři si dobře uvědomují, že odpovídající užitek mohou poskytovat nejen zvířata zdravá, ale i aspoň trochu „šťastná“. K tomu se snaží přispět i Státní veterinární správa osvětou při různých příležitostech. Pokud pak jde o zájmové chovy, je určitým problémem nevzdělanost chovatelů. Proto je jistě dobře, že prodejci zájmových zvířat jsou povinni zájemcům o chov zvířat podat základní informace o jejich chovu.

Jaký je tedy smysl Mezinárodního dne zvířat, či případné „doporučení“ svatého Františka? Uvědomit si asi, a nikoli jen tento den, že zvířata jsou živí tvorové, kteří si zaslouží respekt i pochopení, ať už je člověk chová pro užitek, pro potěšení nebo jako společníky.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info