Houbaři odchází z lesů s prázdnou. Na vině je sucho

Období sucha, které postihlo v posledních měsících Českou republiku, i nadále pokračuje a nepříznivě ovlivňuje růst hub. Zlepšení situace není stále na obzoru a klasická podzimní houbařská sezona, která by potěšila běžné houbaře, nás podle odborníků zřejmě letos nečeká, řekl Jan Borovička z České mykologické společnosti.

"Sucha jsou dlouhodobá a drobnější srážky z posledních dnů nedávají velkou naději, protože jich bylo málo," uvedl Borovička. V průběhu října a listopadu by se však podle něj mohly objevit některé podzimní druhy, jako je čirůvka fialová, kterou však mnoho houbařů nesbírá.

Houby se prý nicméně v omezené míře sporadicky objevují na některých místech, jako například na Českomoravské vysočině nebo v Novohradských horách. Úspěšní mohou být sběrači i na severu Čech v okolí hradu Bezděz. Výskyt je však velmi lokální a omezený často jen na jedno údolí či kopec. Jejich nalezení je tak většinou otázkou náhody. Na podmáčených místech někde rostou pod břízami kozáci a křemenáče. Objevují se občas i některé druhy holubinek a kdo má štěstí, může údajně najít i pravé hřiby.

Jen vzácně jsou ke spatření václavky a klouzky. Také podzimní druhy hub se zatím neobjevují. Patří mezi ně mimo jiné i čirůvka fialová a strmělka mlženka, které však potřebují větší chlad, aby nastartovaly růst. Ani rozsáhlejší výskyt obávané muchomůrky zelené již údajně nehrozí. Spíše je nyní podle Borovičky možné narazit na jedovaté druhy pavučinců a muchomůrku tygrovanou.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info