Aktivita agrárních komor se zvyšuje

Dost dobře nelze vměstnat do jedné stránky Agrární komory ČR v Zemědělci veškeré zaslané články a zprávy k aktivitám okresních a regionálních agrárních komor. A to ani nehovoříme o dílčích dožínkových slavnostech pořádaných místními agrárními komorami, které byly vesměs zdařilé a hojně navštívené. Za všechny dožínkové oslavy alespoň na jedné se krátce zastavíme.

Královehradecká agrární komora na nedávných dožínkách jako každoročně vyhlásila i vítěze soutěže o nejlepší regionální potraviny, a tak se dá říci, že Potravinářskou firmou roku v Hradeckém kraji je opět Pekárna Lično z Rychnovska. V soutěži, které se zúčastnilo třicet potravinářských firem z regionu, získala rozhodují hlasy lidí Pekárna Lično, jež patří hradecké společnosti Beas. Tato pekárna vyhrála i minulé tři ročníky soutěže. Vyrábí na 300 druhů pekařských a cukrářských výrobků. Vedle pekárny v Ličně má ještě cukrářský provoz v Letohradu. Výrobky dodává zejména na Rychnovsko, Hradecko, Náchodsko, Orlickoústecko, Pardubicko a Jičínsko.

V dalších kategoriích získaly ocenění společnosti Niva Dolní Přím za sýr Niva, Zepo Bohuslavice za tlačenku, Hovorkovy trubičky za hořické trubičky, ZD Podchlumí Dobrá Voda za dobrovodské kysané zelí a Podorlická sodovkárna z Rychnova nad Kněžnou za jablečný mošt.

Petice zemědělců na podporu cen mléka

Zcela jiného charakteru byla aktivita agrární komory se sídlem v Liberci. Ta organizovala petici, která má pomoci zemědělcům v boji s nízkými výkupními cenami mléka. Pod ní se během jednoho měsíce podepsalo již 15 808 lidí. Zemědělci v ní požadují rovné dodržování zákona o cenách a zákona o ochraně hospodářské soutěže. Letos 17. září ji i s podpisy předali předsedovi Senátu ČR Přemyslu Sobotkovi (ODS). Protože pod peticí je víc než deset tisíc podpisů, bude se jí horní komora zabývat na některé své schůzi.

Signatářům petice se nelíbí, že stát neprovádí cenové kontroly obchodních řetězců. Ceny některých potravin, například mléčných výrobků, v supermarketech podle nich přitom zdaleka nedosahují pořizovacích nákladů, což zakazuje zákon o cenách. Stát podle zemědělců neměří subjektům na trhu stejně a na rozdíl od řetězců kontroluje cenové počínání českých živnostníků a podnikatelů, vyplývá z textu odvolávajícího se na Zprávu o cenových kontrolách za roky 2005 až 2008, kterou v minulosti projednala Poslanecká sněmovna ČR.

„Naším cílem určitě není dosáhnout nějaké regulace cen v České republice,“ řekl předseda Regionální agrární rady Libereckého kraje Robert Erlebach, když Sobotkovi předával petiční archy. Erlebach předal Sobotkovi také jako důkaz cihlu eidamského sýra. Na její výrobu je podle něj třeba 30,5 litru mléka a zemědělci na ní prodělávají 61 korun. Na kostce másla podle něj tratí jedenáct korun. Jako důkaz předal i stvrzenky za nákup. Jak Sobotka slíbil, senát petici projedná do konce roku, protože jde o aktuální téma.

Soutěž o nejlepší potraviny Vysočiny

A zastavíme se do třetice na Vysočině kde se konal první ročník soutěže potravinářského průmyslu kraje Vysočina. A stala se tak součástí IV. ročníku Agrárního a potravinářského dne okresu Pelhřimov a kraje Vysočina. Organizovala ji společnost Agrovenkov Vysočina, o. p. s., za podpory Krajského úřadu kraje Vysočina. V soutěži byly potravinářské výrobky rozděleny do čtyř kategorií – mléčné výrobky, masné výrobky, pekárenské výrobky a výrobky z brambor. Hodnocení prováděla jak odborná, tak i laická komise, složená se zástupců krajského úřadu, zastupitelů města Pelhřimov, České zemědělské univerzity Praha, České zemědělské a potravinářské inspekce a zemědělské a průmyslové prvovýroby.

Úroveň předvedeného sortimentu potravinářských výrobků byla ve všech uvedených kategoriích velice vysoká a členové hodnotitelské komise měli skutečně veliký problém určit, který z výrobků je lepší a nejlepší. „Nebylo zde poražených! V rámci výsledného hodnocení je přece úplně jedno, kdo se jak umístil, kdo na kterém místě skončil. Vždyť právě úroveň předvedeného díla je tou nejlepší vizitkou umu výrobců potravin našeho kraje,“ uvedli zástupci RAK Vysočina Michal Bratršovský a Vlastimil Vaněk.

Eugenie Línková

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info