Výnosy zrna v Evropě 2009

Ozimý ječmen v Dánsku v letošním roce vykazoval nadprůměrné výnosy oproti roku 2008, kdy tato země byla jednou z několika postižených suchem, které ovlivnilo jak výnosy tak i kvalitu zrna. Výnosy v dalších zemích Evropy jsou proměnlivé. Ve Finsku byly výnosy pšenice a ječmene vyšší, než činil předpoklad. Také výnosy ovsa byly vyšší než předpokládaných 1,19 milionu tun, ne však v nejvyšší kvalitě. Ve Francii byla sklizena pšenice v povzbudivé kvalitě, s 14% obsahem bílkovin. Pozornost byla upřena hlavně na kukuřici, která byla během vegetace vystavena stresu z horka. V Německu je výnos pšenice odhadován na 8,16 t/ha oproti 7,9 t/ha v roce 2008 a oproti rekordnímu výnosu v roce 2004, který činil 8,18 t/ha. Kvalita je kolísavá a očekává se většinou standardní kvalita (chlebová pšenice). Na Ukrajině je sklizeň obilí dokončena. U kukuřice se předpokládal výnos 10 milionů tun, což je oproti roku 2008 o 1,4 milionu tun méně. Výnosový potenciál zredukovalo dlouhodobé horké a suché počasí. Řepky o výnosu 1,82 t/ha se sklidilo 1,82 milionu tun.

S očekávaným propadem produkce kukuřice na Ukrajině a suchem ovlivněnými výnosy ve Francii a ve východní Evropě by mohla být dostupnost k zásobám zrna v nastávající sezóně napjatá.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info