ČR se připojila k přátelské demarši 26 členských států Mezinárodní velrybářské komise určené Islandu

V pátek 2. října byla pod britským vedením předána islandské vládě diplomatická demarše, upozorňující na přetrvávající problém s lovem velryb na Islandu. Dokument zároveň oceňuje rozhodnutí islandské vlády znovu přehodnotit její postoj k lovu velryb.

V demarši je vyjádřeno zklamání z rozhodnutí bývalé islandské vlády z ledna 2009, kdy představitelé země znovu autorizovali lov velryb pro období příštích 5ti let. Toto rozhodnutí nebere ohledy na dlouhodobé mezinárodní snahy o ochranu kytovců. Navíc Islandský institut pro výzkum moří doporučil tamní vládě zvýšit kvóty pro lov velryb v letošní sezóně.

Podepsané státy vyzývají islandskou vládu, aby se připojila k mezinárodnímu moratoriu na komerční lov velryb a vzala zpět svoji výhradu, kterou Island podal v roce 2000.

Demarše oceňuje úsilí, které vyvíjí Island v rámci různých mezinárodních dohod na ochranu přírody a vyjadřuje přání, aby rozšířil toto své úsilí i na ochranu kytovců. Demarše rovněž vyzdvihuje roli, kterou Island hraje v oblasti pozorování velryb, které má přínosy nejenom výchovné a vzdělávací, ale i ekonomické a sociální. Zároveň je vyjádřena podpora rozhodnutí islandské vlády vyhradit určité oblasti moře pouze pro pozorování velryb.

Státy podepsané pod touto diplomatickou demarší podporují rozhodnutí současné vlády Islandu přehodnotit postoj ke komerčnímu lovu velryb, vyzývají k respektování světového moratoria Mezinárodní velrybářské komise (IWC) a ukončení komerčního lovu. Česká republika se svým podpisem připojila k této výzvě jako jediná ze zemí bývalé východní Evropy.

Nová hodnotící zpráva islandské vlády o tamním lovu velryb se očekává 16. října 2009.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info